FN Plzeň s městem a krajem zahájily kampaň na podporu dárcovství krve

Autor: Redakce | Aktuality | 2. 8. 2023

Transfuzní oddělení FN Plzeň má v registru kolem 12.500 pravidelných dárců, kteří darovali krev alespoň jedenkrát za poslední dva roky. Prvodárců je ročně kolem 1100. “Letos je jich zatím o něco méně, ale přesto jsme nad republikovým průměrem,” řekla primářka oddělení Petra Šlechtová. Od kampaně, která je cílená na celou dospělou populaci kraje, si slibuje nejen nové dárce, ale možná i návrat lidí, kteří dříve krev darovali, ale pak z nějakého důvodu přestali. “Já bych byla velmi spokojena, kdyby nám dárci neubývali. To není až tak vysoký cíl, ale pokud by přibylo několik tisíc dárců v rámci kraje, tak by to bylo báječné,” řekla Šlechtová. Transfuzní oddělení by podle ní případný nával nových dárců kapacitně určitě zvládlo.

Za rok udělá oddělení, které patří k největším v ČR, kolem 22.000 odběrů, z toho je přes 21.000 odběrů tzv. plné krve, ostatní jsou přístrojové odběry, například plazmy nebo červených krvinek. Většinu krve spotřebuje fakultní nemocnice, případně další nemocnice ve městě a v kraji. Velkou spotřebu krevních preparátů má ve FN chirurgie a ortopedie, nejvíce je ale potřebuje onkologie a hematoonkologie. Podle Šlechtové je na běžné operace třeba dvě až čtyři jednotky, při závažné operaci až desítky jednotek krve.

“Hlavní postavou kampaně je slečna Hrdost – každý dárce by měl hrdost cítit, protože darování krve zachrání život. Přes veškeré moderní technologie je krev stále nenahraditelná, neumíme ji vyrobit a nikdy nemůžeme říci, že jí máme dostatek,” řekl Šimánek.

Kampaň se nyní rozjíždí v Plzni a zaměřuje se na transfuzní oddělení FN, postupně by měla získávat dárce i pro transfuzní oddělení nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem, řekl ČTK náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Jednou z prvních akcí, která bude dárcovství podporovat, bude plzeňská Sportmanie, řekl primátor Roman Zarzycký (ANO). Na akci chodí kolem 50.000 lidí, takže emotivní kampaň uvidí celé rodiny či mladí vitální sportovci, kteří jsou jako dárci ideální. “Funguje řada soukromých subjektů, kteří krev mají jako byznys, krev se různě exportuje. Ale naším cílem je , aby se krev darovala tady ve FN, která zachraňuje životy Plzeňáků a lidí z kraje,” dodal primátor.