H. Brod daruje pozemek pro hospic, peníze musí sehnat spolek

Autor: Redakce | Zpravodaj | 10. 2. 2019

Havlíčkův Brod 11. února (ČTK) – Havlíčkův Brod daruje pozemek spolku, který na něm chce postavit první kamenný hospic na Vysočině. Spolek ale musí na zařízení se dvěma desítkami lůžek sehnat peníze. Darování pozemku pod lokalitou U Rybníčku dnes jednomyslně schválili zastupitelé města. Z návrhu darovací smlouvy ale pro spolek vyplývá řada podmínek, stavební povolení na hospic by mělo být vydáno v příštím roce.

Vysočina je posledním krajem v Česku, který nemá kamenný hospic. Na Vysočině o jeho vznik čtyři roky usiluje Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy složený z lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné. Nejdřív chtěli stavět v Jihlavě, ale tam se na spolupráci s radnicí před dvěma lety nedohodli.

O darování 5700 metrů čtverečních pozemku mezi nemocnicí a psychiatrií pro hospic jednalo havlíčkobrodské zastupitelstvo už loni v prosinci. Předsedkyně spolku Ludmila Novotná jim tehdy řekla, že by měla být znovu šance na státní dotaci, ale že podle informací, které dostala, z ní nebude možné zaplatit pozemek.

Rozhodnutí o darování pozemku v prosinci zastupitelstvo odložilo, protože někteří jeho členové chtěli k projektu podrobnější informace. Záležitost znovu probrali na pracovním jednání 14. ledna a právní zástupce města následně jejich připomínky zapracoval do návrhu smlouvy. “Aby pozemek, který darujeme spolku Mezi stromy byl skutečně využitý pro stavbu hospice,” řekl dnes místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS).

Jednou z řady podmínek města je to, že darovací smlouva bude uzavřena až po vydání stavebního povolení na hospic, což by se mělo stát do poloviny příštího roku; spolek by měl v té době už také vědět, z čeho stavbu a provoz zařízení zaplatí. “Pakliže se podaří, aby všechno plynulo tak, jak má, s ohledem na dotaci ministerstva zdravotnictví, tak by termín červen 2020 měl být dostačující,” řekla dnes Novotná na dotaz zastupitele z opoziční KSČM. Stavba hospice by pak mohla začít do jednoho roku.

vst sd