Hejtman hradeckého kraje předpokládá pokračování dětských ozdravoven

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 5. 6. 2023

“V posledních třech týdnech jsem měl několikrát možnost mluvit s ministrem zdravotnictví, s představiteli zdravotních pojišťoven, zástupci pediatrické společnosti, respektive zdravotnického výboru Senátu. Z těchto jednání mám dojem, že všichni si uvědomujeme závažnost situace a že se udělá všechno pro to, aby ozdravovny mohly dál fungovat,” řekl dnes Červíček.

Zdravotní pojišťovny podle něj chtějí platit tyto služby ze zdravotního pojištění i nadále, pediatrická společnost a další zainteresované instituce předpokládají, že ozdravovny budou pokračovat, a považují ozdravovny za užitečné. “To, že před 13 lety někdo v legislativě, v dnes platném zákonu, změnil ustanovení a vynechal tam ozdravovny, se mělo řešit již dávno. Upozorňujeme na to dva roky,” řekl hejtman.

Pro další fungování by musely ozdravovny získat buď novou registraci a stát se odborným léčebným ústavem, což by ale obnášelo přijetí dalšího personálu, změnu smluv s pojišťovnami a výrazné zdražení pobytu nebo by se musela upravit legislativa.

“Domluvili jsme se na tom, že by bylo fajn v rámci dovolání najít řešení tak, aby mohly ozdravovny v nějaké podobě institucionálně fungovat dál. Jsme přesvědčeni o tom, že není důvod k tomu, aby ozdravovny skončily,” řekl Červíček. Královéhradecký kraj provoz ozdravoven dotuje, za posledních pět let je podpořil částkou pět milionů korun a další prostředky dal na opravy.

Pro zachování ozdravoven vznikla také na internetu petice adresovaná ministru zdravotnictví, kterou podepsalo více než 1600 lidí.

Zřizovatelem dětských ozdravoven je Královéhradecký kraj jako jediný v republice. Jezdí do nich alergici, astmatici či děti s chronickými potížemi horních cest dýchacích. Dvě ozdravovny jsou ve Špindlerově Mlýně, jedna v Peci pod Sněžkou a jedna ve Dvoře Králové nad Labem. Dětské ozdravovny v Krkonoších ročně ubytují 2000 dětí ve věku tři až 15 let z celé republiky.