Hořovická nemocnice otevřela oddělení pro chronicky nemocné děti

Autor: Redakce | Zpravodaj | 2. 12. 2018

Hořovice (Berounsko) 3. prosince (ČTK) – Nemocnice v Hořovicích na Berounsku vybudovala oddělení dlouhodobé intenzivní a ošetřovatelské péče pro chronicky nemocné děti. Je určené pro dětské pacienty s velmi nepříznivými diagnózami, kteří byli dosud umisťováni na akutní lůžka v rámci celého areálu. Nyní mají k dispozici zvláštní oddělení, které jim může nabídnout větší komfort. Podle zástupců nemocnice jde o oddělení, které je v Česku unikátní.

“Je to oddělení, které se stará o děti s chronickými, život limitujícími diagnózami, které nepotřebují umělou plicní ventilaci,” řekla ČTK při dnešním představení nového oddělení jeho primářka Mahulena Mojžíšová. Podle ní je nový nemocniční provoz určen pro pacienty se špatnými vyhlídkami na vyléčení, kteří se na plicní ventilaci ani nedostanou. “Je to péče zaměřená na jejich komfort, ale třeba intenzivní péče už ani nepřipadá v úvahu,” uvedla Mojžíšová.

Kapacita je šest lůžek v plně vybavených pokojích, po tříměsíčním “zahřívacím” provozu je oddělení obsazeno ze dvou třetin. Umožněn je i pobyt rodičům. O pacienty se stará lékař se dvěma sestrami, sanitářka, fyzioterapeut, psycholožka, sociální pracovnice či ergoterapeut. Pokud je třeba duchovní péče, je k dispozici také kaplan.

Služeb oddělení může využít i rodina pečující doma o dítě, jehož stav se dočasně zhorší. “Mohou se na nás obrátit, odleží si zde to zhoršení a pak si ho přebírají zase zpátky do domácí péče,” řekla Mojžíšová.

V soukromé hořovické nemocnici funguje už od roku 2014 specializované oddělení pro dlouhodobou péči o nemocné děti, které je vybavené i přístroji na podporu životních funkcí. Letos se přestěhovalo do nového pavilonu a v původních prostorách od září funguje oddělení intenzivní a ošetřovatelské péče.

Dětská paliativní péče je v Česku zatím málo dostupná, problémy jsou stále s jejím financováním. “Pořád je to tak, že úhradová vyhláška na tento typ péče u dětských pacientů chybí. Je to něco, na čem určitě budeme pracovat,” uvedla Mojžíšová.

Paliativní péče se stará o děti jak s nemocemi život ohrožujícími, tak nemocemi bez možnosti léčby, vážnými postiženími nebo nemocemi, kdy je předčasná smrt nevyhnutelná. Zatímco u dospělých jde hlavně o nádory, u dětí kromě nich také o selhání srdce, ledvin a jater, svalové dystrofie, cystickou fibrózu, těžké formy mozkové obrny, těžké vývojové vady nebo další nemoci.

khj gcm