Hyperbarická komora v Ostravě by do tří let měla být obměněna

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 4. 2018

Ostrava 16. dubna (ČTK) – V Centru hyperbarické medicíny v Městské nemocnici Ostrava by do tří let měla být obnovena hyperbarická komora včetně potřebného zázemí. Komora by měla mít větší kapacitu než nynější desetimístné zařízení, které je vůbec nejstarší v Česku a funguje od roku 1965. Novinářům to dnes řekl primář centra Michal Hájek.

Komora pomáhá například pacientům s náhlou percepční nedoslýchavostí, ale i lidem s těžkými úrazy či onkologicky nemocným nebo pacientům po otravě oxidem uhelnatým.

“Víme, že ta současná komora má více než padesát let provozu za sebou. To nejlepší již má za sebou. Opravdu se objevují i technické problémy a nejsem v tuto chvíli schopen říct, jak ještě dlouho ta komora bude schopna fungovat bez nějakých větších technických potíží,” uvedl Hájek.

Nová komora by mohla mít zhruba 12 až 14 míst. Další technické parametry budou podobné jako u té stávající. Během budování nové komory se počítá s tím, že provoz nynější komory zůstane zachován. “Plánujeme výstavbu nového pavilonu kolem toho současného pracoviště. Plánujeme, že když ta komora bude zprovozněna, tak v tu chvíli skončí provoz té současné,” řekl Hájek. Dodal, že náklady na samotné pořízení komory jsou okolo 25 až 30 milionu korun bez DPH. V projektu se počítá i s novým zázemím pro pacienty a zdravotnický personál.

Bezprostředním podnětem k vybudování komory v Ostravě bylo důlní neštěstí v dole Eduard Urx v roce 1963, při němž na otravu sirovodíkem zemřelo devět horníků. Komora se nakonec otevřela v září roku 1965. Toto zařízení bylo první v tehdejší ČSSR a třetí v Evropě po Amsterodamu a Glasgow.

Jde o nejtěžší zdravotnické zařízení v Česku, které váží 50 tun. Hyperbarická komora je jediným takovýmto zařízením na Moravě. V celém Česku je jich v provozu 13.

Podle Hájka se počet pacientů trvale zvyšuje, v posledních deseti letech je to každoročně minimálně o pět procent, komora tak v minulosti musela rozšířit svůj provoz. Podle posledních dostupných údajů v ní v roce 2016 bylo ošetřeno 500 pacientů a provedeno bylo celkem 6410 ošetření.

mtk hj