Inspekce: Další drůbež z Maďarska prodávaná v ČR obsahovala bakterie salmonely
V Kauflandu inspektoři odebrali vzorky z hluboce zmrazených husích prsou s kůží s kostí, jejichž minimální trvanlivost byla do 30. září 2025. “Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost patogenního serotypu bakterií Salmonella Agona a Samonella Newport,” popsal Kopřiva. Maso v Albertu neslo název Valdor Kachna bez drobů, kuchaná, chlazená, třída jakosti A. Datum použitelnosti bylo sice pouze do 21. října loňského roku, ale je možné, že zákazníci mají maso doma zmrazené. V laboratoři se potvrdila přítomnost serotypu bakterií Salmonella Anatum.
Inspekce varuje zákazníky, aby maso v žádném případě nejedli a vyhnuli se tak zdravotním rizikům. Informaci inspekce vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), aby případ mohl být došetřen v zemi původu.
V nedávných týdnech a měsících jde již o několikátý nález drůbežího masa kontaminovaného bakteriemi, které mělo původ buď v Maďarsku nebo na Ukrajině.