Internisté chtějí zvrátit nadbytečné užívání léků, možnosti proberou v Brně

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 11. 2023

Až 30 procent nákladů směřuje podle odborníků na péči, která přináší pacientovi velmi malý nebo žádný užitek a může mu i škodit. “Na odděleních se běžně setkáváme s pacienty, kteří berou až deset léků denně a procházejí řadou vyšetření, která mají malý diagnostický přínos. Lékaři se často neptají, jaké léky vysadit, ale spíše co ještě nasadit. Mnohdy ze strachu, aby něco nepodcenili. Pokud člověk užívá více než pět léků, stoupá riziko nežádoucích účinků kvůli jejich vzájemnému ovlivňování nad 30 procent. Dle světových dat jsou nežádoucí účinky léčivých přípravků příčinou až deseti procent hospitalizací,” uvedl internista Petr Grenar.

Součástí projektu Choosing Wisely byl i průzkum ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, který provedl Grenar spolu s kolegy. Téměř 95 procent dotazovaných odpovědělo, že některá vyšetření se dle jejich názoru provádí nadbytečně. Týká se to především laboratorních odběrů, CT vyšetření nebo rentgenu, ultrazvuku břicha, EKG či magnetické rezonance. Téměř 77 procent dotazovaných soudilo, že se zbytečně předepisují léky, a to nejvíce antibiotika, antivirotika, léky na potlačení produkce kyseliny v žaludku, hypnotika či léky na bolest.

Která vyšetření byla nadbytečná a co pacientům spíše uškodilo, budou nyní zkoumat v pražské Thomayerově nemocnici, výsledky budou znát příští rok. “Sestavili jsme také letáky pro pacienty, které obsahují pět otázek, jež by měli se svým lékařem probrat. Tedy zda je dané vyšetření opravdu nutné, jaká z něj plynou rizika, jestli jsou i jiné, jednodušší a bezpečnější možnosti a co se stane, pokud neudělá lékař nic,” doplnil internista z Thomayerovy nemocnice Dan Rakušan.