Jak v sobě spolu s jarem probudit energii? Pomůže příroda

Autor: Redakce | Zpravodaj | 6. 5. 2019

Prostějov, 7. 5. 2019

Teplé počasí a probouzející se rostliny, ptáci i hmyz potvrzují, že jaro už je definitivně tady. Ne na každého ale mají sluneční paprsky stejný vliv. Odpovědi, jak se konečně probudit ze zimního spánku a využít jarní energie, je možné najít přímo v přírodě.

Malátnost, celková ospalost a letargie bývá reakcí na právě prožité zimní období, kdy se propojuje mnoho vlivů. Příkladem může být nedostatek slunečního záření, ze kterého lidské tělo v hlubších vrstvách pokožky vytváří vitamín D. Pokud člověk přichází do práce za tmy a stejně tak se po setmění vrací, tělo nemůže tuto látku ze slunce získat. Problém je i se zapadajícím sluncem. Pokud je totiž v příliš nízkém úhlu, paprsky se mohou odrážet od ozonové vrstvy a až k člověku tak neproniknou. Bez dostatku vitamínu D je poté tělo náchylnější na chronická onemocnění.

Malé množství vitaminu D lze získat z potravin, jako je rybí tuk nebo játra. Nabízí se ale i pro mnohé příjemnější varianta v podobě bylinek. Pro odstranění únavy a zlepšení celkového stavu organismu během celého roku, ale hlavně v jarním období, je třeba očistit a regenerovat játra. V nich jsou vlivem menší míry pohybu během zimního období nahromaděny látky, které je třeba odstranit, hlavně toxiny. K hlavním bylinným prostředkům využívaným již odedávna patří ostropestřec, jenž nejlépe zabírá zpracovaný do tinktury, nebo gemmoterapeutikum z jeho klíčků. Dalšími očistnými a regeneračními prostředky jater a žlučníku jsou měsíček, schizandra, rozmarýn či gemmoterapeutikum z pupenů jalovce nebo klíčků žita. Důležité je také v předjarním období zařadit do stravy více zeleniny a ovoce, které dodá do organismu vitamíny, říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Bylinky v širším pojetí jsou podle ní jednou z nejlepších odpovědí na otázku, jak se definitivně probudit ze zimního spánku a využít jarní energie. Přírodní cestou je totiž možné zmírnit i následky dalších příčin vzniku jarní únavy, jako jsou nahromaděné toxiny, špatná tělesná kondice a nabraný tělesný tuk zapříčiněný menším množstvím pohybu a konzumací tučnějších jídel v neprospěch zeleniny, protože v létě většina lidí na rozdíl od zimy po ovoci ke svačině nebo zeleninových salátech sahá přirozeněji. V neposlední řadě se též jedná o nahromadění spánkového hormonu melatoninu.

Spánkoví záškodníci

Právě melatonin, často přezdívaný spánkový hormon, souvisí s určováním denních a spánkových rytmů, ale i se sezónními rytmy. Nejvyšší hladiny v těle má dosahovat uprostřed noci a podílet se tak na kvalitním spánku. Jeho postupné zvyšování je navázáno na tmu, takže se spánkovými standardy může zahýbat i změna času . Pro lepší tvorbu melatoninu je potřeba na večer i v noci omezit nadbytečné umělé osvětlení. Netýká se to přitom jen lustrů a lampiček. Nejen nespavci by si měli dát pozor na takzvané modré světlo vycházející z obrazovek televizí i displejů chytrých telefonů a tabletů, ale například také z šetrných LED žárovek. Na tělo totiž tento typ světla působí podobně jako sluneční světlo a oddaluje tak přirozené usínání. Dobrou prevencí je odložit nejlépe několik hodin před spaním telefon mimo ložnici a místo po ovladači od televize sáhnout kupříkladu po knize. Především u dětí je potom dobré omezit světlo zvenku kvalitním cloněním. Řešením mohou být i klapky na oči.

Příčinou zhoršeného spánku může být též zanesený organismus, játra či podrážděný žlučník. Důležitá je tedy opět očista organismu, hlavně jater a žlučníku, i regenerace dalších orgánů trávicího ústrojí – slinivky, žaludku, střev – a dále také dalších orgánů, jako jsou ledviny a cévní ústrojí. K regeneraci a očistě slinivky je vhodné použít houbičku penízovku nebo gemmoterapeutikum z rozmarýnu či borůvky. K očistě střev a regeneraci celého trávicího traktu je vhodná řimbaba, olše nebo penízovka a k regeneraci sliznice střev černý rybíz, říká Jarmila Podhorná. „Někdy je třeba pro navození kvalitního spánku tělo podpořit bylinkami. Nejvíce využívány jsou třezalka, kozlík, bakopa a gemmoterapeutikum z pupenů lípy. Druh bylinky ke zlepšení spánku volíme pro každého jedince s ohledem na ostatní zdravotní problémy,“ dodává.

Zanesený organismus?

Často skloňovaným tématem mezi fanoušky zdravého životního stylu je jarní detoxikace organismu. Narazit jde na opravdu velké množství několikadenních či týdenních programů, jídelníčků či receptů. Zařazení většího množství zeleniny, výběr vyváženějších potravin a omezení, nebo ještě lépe úplné vynechání cigaret a alkoholu ovšem organismu prospěje kdykoli a nemělo by se tedy vztahovat pouze k jarním měsícům. K vnitřní očistě těla můžeme využít také mladé jarní rostlinky, které nám dodají vitamíny a minerální látky, jež tělu prospívají. Využívaná je například směs kopřivy, řebříčku, pampelišky a jetele.