Jičínská nemocnice bude mít nový nadační fond

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 10. 2018

Jičín 9. října (ČTK) – Krajská Oblastní nemocnice Jičín bude mít nový nadační fond. Rozhodli o tom jičínští zastupitelé, informoval dnes ČTK mluvčí radnice Jan Jireš. Zakládajícími městy je také spádová Nová Paka a Nový Bydžov. “Smyslem fondu je přijímat dary a předávat je jako nadační příspěvky Oblastní nemocnici Jičín, aby je použila pro nákup vybavení a zlepšení standardu nabízené péče. Fond také bude poskytovat stipendijní programy,” uvedl v tiskové zprávě Jireš.

Počáteční finanční vklad od měst bude 90.000 korun. “Vypočítává se podle počtu obyvatel. Je ve výši tři koruny na obyvatele města, a tak částka pro Jičín je stanovena na 48.000 korun, pro Novou Paku 27.000 a Nový Bydžov 15.000 korun,” uvedl Jireš.

Města, ve kterých krajské nemocnice sídlí, postupně zřizují vlastní nadační fondy, které budou vypisovat stipendijní programy zaměřené na nelékařský zdravotnický personál. Svůj nadační fond již mají nemocnice v Broumově a Náchodě. “Jsem přesvědčen, že založení nadačního fondu povede k lepší stabilizaci zdravotnického personálu v Oblastní nemocnici Jičín,” uvedl jičínský starosta Jan Malý (ANO).

Královéhradecký kraj již vyhradil na stipendia pro budoucí nelékařský personál ve svých nemocnicích téměř sedm milionů korun. Kraj tím chce řešit nedostatek nelékařského zdravotnického personálu ve svých nemocnicích. Záměr kraje je takový, že student, který získá stipendium, nastoupí po ukončení studií do oblastní nemocnice, kde sídlí příslušný nadační fond. Stipendium je na úhradu nákladů vzniklých ve spojitosti se studiem na příslušné škole a jejím absolvování.

Samostatné oblastní nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně a Náchodě, přičemž pod Náchod již nyní patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Čtvrtou krajskou nemocnicí je Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem.

ku sd