Jihomoravský kraj hledá ředitele břeclavské nemocnice

Autor: Redakce | Zpravodaj | 21. 10. 2018

Brno 22. října (ČTK) – Jihomoravský kraj hledá ředitele Nemocnice Břeclav. Zájemci mohou posílat přihlášky do 19. listopadu, řekl dnes novinářům hejtman Bohumil Šimek (ANO). Dosavadní ředitel Jiří Jurník skončil po třech letech k 30. září a působí v nemocnici jako lékař. Nemocnici dočasně vede provozně-technický náměstek Petr Baťka. Kraj by mohl nového ředitele vybrat do začátku roku. Podle Šimka bude mít za úkol dostat nemocnici ze ztráty.

Radní kraje schválili výběrové řízení. “Přihlášky budeme přijímat do 19. listopadu. Pak zasedne výběrová komise a musí to projít radou. Pokud se vše podaří a budou dobří uchazeči, tak bychom k příštímu roku mohli ředitele mít,” uvedl Šimek. Podle něj bude jedním z úkolů dostat nemocnici z červených čísel.

Krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO) už dříve ČTK řekl, že nemocnice má závazky po splatnosti až 150 milionů korun. Podle něj ale situace nevznikla za Jurníka, ale táhne se z minulosti, úhrady od pojišťoven nepokrývají náklady.

Každá z devíti krajských nemocnic má úhrady nastavené jinak. Kraj chce proto podle Vojty postupovat koordinovaně a jednat s pojišťovnami o změnách. Časem by nemocnice mohla zřídit lůžka pro dlouhodobě nemocné, která jsou dobře hrazená. Usilovat chce ale i o magnetickou rezonanci pro břeclavskou nemocnici. Před pár lety ji získala kyjovská nemocnice a díky tomu nemusejí lidé jezdit do Brna. Na vyšetření se přesto čeká i několik týdnů.

Kraj zřizuje kromě Břeclavi nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Vedle toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra.

hor sd