Jihomoravští záchranáři ošetřují desítky lidí po pádu na ledu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 2. 2021

Brno 8. února (ČTK) – Záchranáři v Jihomoravském kraji ošetřili za neděli asi šest desítek lidí po pádu na náledí a od dnešního rána opět vyjíždějí k podobným případům. ČTK to řekla jejich mluvčí Michaela Bothová. Podle ní mají lidé úrazy rukou, nohou, ale také hlavy nebo žeber. Část z nich skončila v nemocnici. Mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá uvedla, že nemocnice eviduje extrémní nárůst počtu úrazů po pádech a od nedělního dopoledne do dnešního rána musela už deset pacientů s úrazy hospitalizovat. Zdravotníci nabádají veřejnost k opatrnosti.

Podle Bothové v neděli tvořily výjezdy záchranářů k nehodám a pádům na náledí asi pětinu všech výjezdů. “Jen v neděli jsme řešili asi šest desítek pacientů, kteří upadli na náledí. Dnes k takovým případům vyjíždíme už od rána,” uvedla Bothová.

Lidé mají úrazy různého spektra. “Zranili si hlavu, ruce, nohy, kolena, ale máme i fraktury krčku stehenní kosti, polámaná žebra a podobně,” uvedla mluvčí.

Podle ní se lidé zranili například při posypávání chodníku. “Někteří šli vynést odpadky, na procházku se psem, ale někteří vyšli třeba jen na balkon,” řekla Bothová. Podle ní musejí být opatrní i záchranáři, a to jak při jízdě k pacientům, tak při manipulaci a přenášení pacienta do sanitky. “Snažíme se zachovat dojezdové vzdálenosti, ale i volající operátoři upozorňují na to, že musíme dbát na bezpečnost,” poznamenala Bothová.

Nemocnice Znojmo eviduje od nedělního poledne do dnešního rána extrémní nárůst množství úrazů na ledovce. “Jen k hospitalizaci jsme přijali deset pacientů se zlomeninami obratlů, kotníků, pažní nebo stehenní kosti,” uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Jiní pacienti mají lehčí zranění, jako například obraženiny nebo vymknuté kotníky.

Kromě úrazů záchranáři vyjíždějí v posledních třech dnech v souvislosti s mrazy i k podchlazeným lidem. Například v Brně převezli do nemocnice muže, který zůstal venku po epileptickém záchvatu. V dalším případě na Hodonínsku upadl pacient na náledí. “Stalo se to v noci a nikdo v okolí nebyl. Ležel tam tedy dlouho a podchladil se. V posledním případu našla starého pána podchlazeného na zahradě jeho žena,” řekla Bothová. Podle ní může podchlazení nastat především u starších lidí, kteří například zabloudí.