Karlovarský kraj chce dát krajským nemocnicím na obnovu přístrojů

Autor: Redakce | Nezařazené, Zpravodaj | 16. 2. 2020

Karlovy Vary 16. února (ČTK) – Karlovarský kraj chce přidat Karlovarské krajské nemocnici (KKN) desítky milionů korun na obnovu přístrojového vybavení. V první fázi by mělo jít o 20 milionů korun, o dalších penězích bude kraj jednat, řekl ČTK krajský radní Jan Bureš (ODS). KKN je krajskou společností, spadají pod ni nemocnice v Karlových Varech a v Chebu.

“Rada doporučila zastupitelstvu schválit navýšení základního jmění o 20 milionů korun, které budou vázány na přístrojové vybavení,” uvedl Bureš. Nemocnice podle něj vyčíslila potřebné peníze na obnovu přístrojů na 70 milionů korun, pokud by se renovovala magnetická rezonance v Karlových Varech, nebo na 90 milionů v případě koupě nové.

Kraj si ale podle Bureše vymínil, že pokud přidá nemocnicím na obnovu magnetické rezonance, KKN zajistí rozšíření jejího provozu. Na vyšetření se nyní totiž čeká i tři měsíce.

Karlovarská krajská nemocnice má v současné době moderní přístrojové vybavení, mnohdy i lepší než některé fakultní nemocnice. Nakoupila je většinou před lety z evropských dotací. Jenže přístroje postupně stárnou a na jejich obnovu nemá KKN, která hospodaří dlouhá léta ve ztrátě, vlastní prostředky a dotace.

O poskytnutí dalších desítek milionů korun na přístroje bude radní Bureš jednat s ostatními členy rady, až se bude rozhodovat o přerozdělení přebytku hospodaření kraje z loňského roku.

Karlovarská krajská nemocnice zaměstnává zhruba 1500 pracovníků. Podle odhadů z konce loňského roku by se KKN měla za rok 2019 dostat do ztráty okolo 70 milionů korun, předloni to bylo zhruba 250 milionů korun.

pnp dvd