Kolín zruší protialkoholní stanici, možná vznikne jinde

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 6. 2018

Kolín 25. června (ČTK) – Kolín zruší protialkoholní stanici, která funguje v Kutnohorské ulici. Provoz záchytky by mělo město ukončit ke konci roku, zhruba do 14 dnů chce Kolín oficiálně informovat o ukončení provozu krajský úřad, který by měl zajistit náhradní prostory. Zrušení protialkoholní stanice dnes jednohlasně schválili zastupitelé.

Podle některých informací se má záchytka do konce roku přesunout do areálu kutnohorské nemocnice. Vedení Kutné Hory tomu ale není nakloněno. Kolín o ukončení provozu záchytky jedná dlouhodobě, podle vedení města jde o zbytečnou komplikaci, záchytka navíc nemá ani ideální umístění.

V kutnohorské nemocnici, která spadá pod kolínskou, mají podle vedení Kolína projekt na rekonstrukci části areálu, kde by nová záchytka vznikla. Vedení tamní radnice se ale takové řešení moc nelíbí. Některým radním podle místostarosty Karla Koubského (KDU-ČSL) vadí, že klienti budou po probuzení chodit přes celé město na nádraží, řekl již dříve ČTK.

“Zařízení v dnešní době nenaplňuje to, co se od něj dá očekávat, není v areálu nemocnice, nejsou tedy k dispozici odborná pracoviště, problém je i s lékařským dozorem,” řekl na dnešním jednání zastupitelů místostarosta Tomáš Růžička (Kolíňáci).

Podle zastupitele Petra Volšanského (ANO) existují pouze tři varianty, které mohou nyní nastat. První z nich je stavba nové záchytky v Kutné Hoře. “Což by nebyl pro kraj problém, ale nezajistí to personálně. Druhá možnost je udělat záchytku v nemocnici v Kolíně, kde ale kraj nemá prostory a mít je nebude,” řekl Volšanský. Nejpravděpodobnější variantou tak podle něj je, že kraj novou protialkoholní stanici nezřídí a opilí lidé budou ležet v nemocnici na standardních nemocničních lůžkách.

Kolínská protialkoholní stanice loni měla 166 klientů, kromě obyvatel Kolína v ní přenocovali například lidé z Říčan u Prahy, Poděbrad na Nymbursku, Kutné Hory nebo z Čáslavi. V kutnohorské nemocnici již mají projekt na stavbu protialkoholní záchytné stanice, počítají přitom s osmi až deseti lůžky a náklady kolem osmi milionů korun. Podle vedení Kolína by ale měly stačit dvě lůžka. Za poslední dva roky byla dvě lůžka v Kolíně obsazena pouze jednou, statistika jinak ukazuje, že na záchytce je jeden klient za dva dny.

Jaroslav Beneš dr