Komplikované úrazy má o víkendech ošetřit zlínská traumatologie

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 5. 2018

Zlín 30. května (ČTK) – Operace a ošetření související s komplikovanými úrazy, které utrpí lidé v celém Zlínském kraji, by mělo o víkendech nově zajišťovat traumatologické oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Počítá s tím navrhovaná zdravotnická koncepce, kterou budou koncem června schvalovat krajští zastupitelé. V okresních nemocnicích zůstanou zachovány lékařské chirurgické pohotovosti. Novinářům to dnes řekl předseda představenstev krajských nemocnic Radomír Maráček.

“Ukazuje se, že další tři nemocnice (Kroměříž, Vsetín, Uherské Hradiště) nemají personální kapacitu na to, aby tuto péči poskytovaly, zejména od pátku odpoledne do neděle, to znamená při víkendové službě,” uvedl Maráček. Dosud tak nastávají situace, kdy například složité případy zlomenin z víkendu operují lékaři v okresní nemocnici až v pondělí, kdy je k dispozici kompletní operační tým. Díky změně by lidé měli být operováni ve Zlíně bezprostředně poté, co utrpí složitější zranění.

Víkendové služby na zlínské traumatologii budou v případu schválení koncepce zajišťovat odborníci z celého kraje. Podle Maráčka i hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mají lékaři z okresních nemocnic zájem se na těchto službách podílet. Jde například o ortopedy nebo chirurgy. “Lékaři a primáři rádi pojedou 30 kilometrů, aby byli u výkonů, ke kterým by se ve své nemocnici vůbec nedostali. To znamená, že si budou zvyšovat kvalifikaci,” řekl Čunek.

Krajští zastupitelé se s koncepcí seznámili v dubnu, preferovanou variantou je vytvoření jedné akciové společnosti, která by příští rok vznikla fúzí čtyř krajských nemocnic. Cílem je vyšší ekonomická efektivita i lepší péče pro pacienty. Koncepci by se měli zastupitelé schvalovat 25. června.

chv hj