Konzumace tučných ryb může pomoci v boji s depresí. Češi ale příjem prospěšných omega-3 kyselin zanedbávají

Autor: eliska | Zpravodaj | 24. 10. 2016

Brno, 25. října 2016

Konzumace ryb může pozitivně působit na psychické zdraví a zmírňovat projevy depresí. Odborníci doporučují konzumovat tučné ryby alespoň dvakrát týdně. Právě rybí tuk totiž obsahuje nenasycené omega-3 kyseliny, které ovlivňují činnost mozku i náladu. Dle zjištění expertů tvoří tyto kyseliny až čtvrtinu suché váhy lidského mozku, nedostatek esenciálních kyselin proto může způsobovat větší náchylnost k depresi a vyčerpání i další psychické problémy.

Hlavní výhodu omega-3 kyselin spatřují odborníci v jejich protizánětlivém účinku. Při mnoha neduševních onemocněních je stejně jako při depresi přítomen zánět. Ten je poplachovou reakcí imunitního systému upozorňující na problém, například na vetřelce v organismu anebo zranění,“ řekla specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Zánět ale může být dle jejího názoru vyvolán také stresem, kontaktem s pesticidy, zraněním nebo právě nezdravým stravováním. Pacientům s lehkou, popřípadě středně těžkou depresí proto vždy doporučuje úpravu jídelníčku.

Právě omega-3 mastné kyseliny totiž ve stravě Čechů často chybí. Zatímco další druh esenciální kyseliny, omega-6, přijímáme běžně, potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny jíme nedostatek. Stává se tak, že poměr přijatých esenciálních kyselin je nevyhovující. Průměrná západní strava obsahuje dokonce až 20x více omega-6 mastných kyselin než omega-3. Doporučovaný poměr je přitom maximálně 4:1.

Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou dle odborníků na výživu lněná semínka, ořechy, borůvky, a především ryby. „Ideální jsou tučné masožravé ryby žijící v chladných vodách. Mezi druhy bohaté na omega-3 kyseliny tak patří sleď, makrela, losos nebo tuňák,“ vysvětlil Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Tyto ryby pak doporučuje zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Pozitivní vliv rybího tuku na léčbu depresí potvrzují i některé výzkumy. Z rozsáhlé studie kanadských lékařů z University de Montreal například vyplynulo, že konzumace omega-3 mastných kyselin potlačuje duševní deprese. Výzkumná skupina z Mental Health Center pak prokázala pozitivní účinky omega 3 kyselin u dospělých i dětí. Už po třech týdnech podávání omega-3 kyselin společně s antidepresivy zaznamenali výzkumníci výrazný posun. U 8 z 10 pacientů s bipolární depresí, kteří kyseliny přijímali alespoň měsíc, pak došlo ke zlepšení až o 50 %. Korelační studie zase ukazují, že lidé žijící v zemích s velkou tradicí konzumace ryb mají menší sklon k depresím i sebevraždám.

I přes četné výzkumy však odborníci upozorňují na to, že vliv omega-3 kyselin na léčbu depresí je nutné detailně prozkoumat. „Vyšší příjem ryb samozřejmě nenahradí léčbu deprese, omezení cukrů a nezdravých jídel a přijímání stravy, která prospívá činnosti mozku, ale může každému depresivnímu pacientovi jen pomoci,“ dodala Slimáková. „Deprese má mnoho podob a kvůli náročnému životnímu stylu postihuje stále více lidí. Do roku 2020 by dokonce měla být nejrozvinutější nemocí světa. Každá prevence, která může následky deprese zmírnit, je proto na místě,“ potvrdil osobní kouč Aleš Kalina.

 

O Margit Slimákové

Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.

O Nordsee

Nordsee drží již 120 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnostsymbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

O Alešovi Kalinovi

Aleš Kalina se osobnímu koučinku věnuje již od roku 2003. Při své práci vychází z vlastní metody Emočních rovnic, na základě které pomáhá klientům s problémy v oblasti zdraví, financí, vztahů i osobního rozvoje. V současné době patří mezi přední české kouče, vydal několik knih a CD, založil Školu koučů a pořádá pravidelné odborné přednášky a semináře. Široké veřejnosti radí také prostřednictvím vlastní internetové televize.

 

Kontakty

Lenka Romportlová

PR & Media Manager

 

LESENSKY.CZ s.r.o.

mobil.: +420 739 666 501

e-mail: romportlova@lesensky.cz
Štursova 583/49, 616 00 Brno
www.lesensky.cz