Koupání v přírodě: pozor na záněty močových cest!

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 7. 2017

Praha, 13.7.2017 (Guideline)

Koupání v přírodě je v létě krásné a byla by jistě škoda o něj přijít. Bohužel si ale mnoho žen neuvědomuje, že z něj může mít zdravotní problémy – kromě jiného třeba i zánět močových cest, který je právě v letním období velkým omezením. Je proto důležité znát zásady prevence a nepodcenit prvotní příznaky problémů, s počínajícími záněty močových cest si totiž dokážeme pomoci i samoléčbou.

Snad každá žena prodělala alespoň jednou v životě zánět močových cest, i kdyby jen v té nejlehčí formě. A právě letní koupání může být pro ženskou část populace důvodem, proč se jim tento problém nevyhne. Venkovní teploty sice svádí k tomu lehnout si na celý den na trávu a pravidelně se do vody chodit osvěžit, přitom se však v našem těle množí na různých místech bakterie, které nám bez našeho vědomí mohou začít působit problémy.

Za problémy mohou mikroorganismy

„Nejčastějším onemocněním při koupání v přírodních nádržích jsou střevní a žaludeční potíže. Dalšími projevy spojené s koupací vodou mohou být různá horečnatá onemocnění a zánětlivá onemocnění uší a očí. Onemocnění z vody způsobují viry, bakterie či prvoci. Vždy je třeba zhodnotit kvalitu přírodní nádrže a vyhýbat se vodám evidentně znečistěným, dbát nařízení hygieniků a tam, kde to nedoporučují se nekoupat,“ říká MUDr. Marek Tůma z urologické kliniky UroKlinikum v Praze a upozorňuje kromě střevních problémy i na problémy s močovými cestami.

„Záněty močových cest u žen jsou skutečně častější v letním období a jistá souvislost s koupáním především v přírodních nádržích být může.  Především u rizikových skupin jako jsou těhotné ženy, ženy s cukrovkou, močovými kameny nebo u osob se sníženou imunitou,“ dodává MUDr. Tůma. Problém tak může být například nošení mokrých plavek, které jsou viry, bakteriemi či prvoky nasáté. Mokré plavky navíc bývají pro intimní partie příliš studené a močové cesty proto snadněji prochladnou. U mužů tento druh onemocnění tak častý není, mají totiž delší močovou trubici, což snižuje pravděpodobnost vzniku infekce. Vyústění se u nich nenachází tak blízko konečníku, který je častým zdrojem bakterií způsobujících zánět. Většina infekcí močových cest je vyvolána bakteriemi, které se dostanou z okolí konečníku do močové trubice a odtud do močového měchýře

Řešení je nasnadě – opravdu se vyplatí nepodceňovat radu, že byste se po koupání měli převléct do suchého. Pokud je v místě koupání k dispozici sprcha, využijte ji po každém výlezu z vody. „Klíčem k prevenci je také dostatečný pitný režim, zvláště v horkých letních dnech. Dále také pečlivá hygiena, především v souvislosti se sexuálními aktivitami,“ upozorňuje MUDr. Tůma.

První pomoc zvládneme sami

Pokud se u vás problémy s močovými cestami přeci jen objeví, je možné při lehčích formách zánětů začít samoléčbu bez nutnosti návštěvy praktického lékaře nebo urologa. „Většina infekcí močových cest u nerizikových skupin jsou naštěstí nekomplikované a postačí samoléčba – důležité je pít dostatek tekutin – minimálně 2-2,5 litru za den. Nejvhodnější jsou nesycené nápoje, voda nebo bylinné čaje. Naordinujte si také klidový režim. Další zásada je nezadržovat moč – při nutkání na močení je vhodné vymočit se okamžitě. V lékárně lze dnes koupit celou řadu podpůrných prostředků, například brusinky, brusinkové džusy a zmíněné bylinné čaje, případně je lze doplnit přípravky proti křečím a bolestem – například Rowantinexem. Je ale nutné poradit se s lékárníkem,“ dodává MUDr. Marek Tůma.

Pokud při samoléčbě nedojde do 3 dnů ke zlepšení obtíží, měli byste navštívit lékaře. Pokud se u vás objeví bolest v bedrech, teploty, třes či krev v moči, bude pro vás nezbytná léčba antibiotiky či chemoterapeutiky. Záněty močových cest se tedy rozhodně nevyplatí podceňovat, při absenci jakékoliv léčby totiž mohou přejít až na ledviny, které se léčí velice špatně.