Krajská zdravotní spustila aplikaci, má přivést nové zákazníky do jejích lékáren

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 5. 2022

Ústí nad Labem 3. května (ČTK) – Společnost Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji spravuje sedm nemocnic, spustila svou první aplikaci s názvem Kázetka. Uživatelé v ní mohou nalézt otevírací doby všech sedmi lékáren společnosti nebo do ní zadat e-recept a následně si ho v lékárně, kam je aplikace přes navigaci zavede, vyzvednout. Cílem je do lékáren přivést více zákazníků. Novinářům to dnes řekl generální ředitel společnosti Petr Malý.

 

“Lékárny nejsou u každého východu z nemocnice, takže jsme jim dali možnost najít naši lékárnu pomocí navigace, zjistit číslo a otevírací dobu. Eventuálně si mohou po stažení receptu zarezervovat recept v naší lékárně k výdeji,” doplnil Malý. Navíc podle něj nejsou některé léky v komerčních řetězcích k sehnání a nemocniční lékárna je schopna je téměř vždy zajistit, také proto aplikace vznikla. Mnohdy lidé nevědí, kde mají lékárnu hledat. “Ročně přijdeme asi o 100 milionů korun, protože si pacienti jdou vyzvednout léky jinam,” uvedl ředitel. Díky aplikaci by se mohla ztráta podle něj snížit až o 20 procent.

 

Do budoucna by se mohl program rozšířit ještě o možnost zarezervovat si termín u ambulantního specialisty. Společnost počítá s tím, že by aplikace mohla mít další funkci do konce roku. Podle průzkumu lidé také požadovali platbu parkovného nebo navigaci do ambulancí, což by také časem mohlo být součástí aplikace.

 

Vývoj programu trval asi půl roku a společnost přišel na 250.000 korun. “Náročnější je upravit interní systémy, aby s aplikací fungovaly a aby tam byla relevantní data. To znamená, že to je spíš o komunikaci mezi systémy. Vlastní aplikace tak náročná nebyla,” řekl náměstek pro řízení informačních systémů Jan Pejchal.

 

Nemocniční lékárna u Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem má několik pater a na 60 zaměstnanců. Kromě prodeje léků pro veřejnost zajišťuje také výrobu léčiv nejen pro potřebu ústecké nemocnice a dalších šesti nemocnic ve správě společnosti, ale také například pro nemocnici Na Bulovce v Praze nebo nemocnice v Brně.

 

Lékárny nejprve vznikaly v rámci nemocnic, aby distribuovaly léky pro pacienty na nemocničních lůžkách. Až následně začaly vznikat veřejné lékárny, uvedla náměstkyně KZ pro řízení lékárenské péče Olga Mučicová. Ústecká nemocniční lékárna podle ní disponuje všemi odbornými pracovišti.