Krevní test na určení stáří orgánů by mohl pomoci předpovědět riziko onemocnění

Autor: Redakce | Zpravodaj | 11. 12. 2023

Vědci vyzkoušeli krevní test na tisících dospělých, většinou středního a vyššího věku. Z výsledků studie vyplývá, že každý pátý přiměřeně zdravý jedinec ve věku nad 50 let může mít alespoň jeden rychle stárnoucí orgán. A jeden až dva ze sta mohou mít několik orgánů, které jsou biologicky o několik let starší než jejich majitel.

I když představa kontrolního vyšetření může být děsivá, může to být příležitost k zásahu a změně kurzu, říkají vědci. Znalost toho, které orgány rychleji selhávají, by mohla pomoci odhalit, jaké zdravotní problémy mohou hrozit. Například “na svou dobu staré” srdce zvyšuje riziko srdečního selhání, zatímco rychle stárnoucí mozek může být náchylnější k demenci.

Výzkum se zaměřil na 11 orgánů, orgánových systémů nebo tkání, včetně mozku, srdce, plic, ledvin, jater, slinivky břišní a střev, jakož i imunitního systému, svalů, tuku a cév.

Krevní test zjišťuje hladiny tisíců bílkovin, které napovědí, jak rychle stárnou různé orgány. Výzkumníci vycvičili algoritmus strojového učení, aby mohl předpovídat na základě mnoha výsledků krevních testů a údajů o pacientech.

“Zjistili jsme, že u 18,4 procenta osob ve věku 50 let a více stárne alespoň jeden orgán výrazně rychleji, než je průměr,” řekl jeden z autorů studie Tony Wyss-Coray. “A zjistili jsme, že tito jedinci jsou vystaveni zvýšenému riziku onemocnění daného orgánu v následujících 15 letech,” dodal.

Univerzita nyní předložila dokumentaci k patentování testu pro případ, že by mohl být v budoucnu používán a prodáván. Ještě předtím je však třeba provést další studie, aby se ověřilo, jak dobře skutečně dokáže předpovědět stáří a zdraví orgánů.

Některé z dřívějších prací Wysse-Coraye naznačují, že proces biologického stárnutí není stálý, ale odehrává se v nárazových intervalech, v polovině 30. roku života, na začátku 60. roku života a na konci 70. roku života se prudce zrychluje.

Podle odborníka na nemoci související s věkem z Univerzity královny Marie v Londýně Jamese Timmonse jsou nejnovější zjištění jsou působivá, ale je třeba je ověřit u většího počtu lidí, zejména mladších z různých etnických skupin.

“Pokud se nám podaří tento nález zopakovat u 50.000 nebo 100.000 jedinců, bude to znamenat, že sledováním stavu jednotlivých orgánů u zdánlivě zdravých lidí bychom mohli být schopni najít orgány, které v těle lidí procházejí zrychleným stárnutím, a mohli bychom tak být schopni léčit lidi dříve, než onemocní,” řekl.