Látka HHC se rozšířila před nedávnem, řada států EU ji zakázala

Autor: Redakce | Zpravodaj | 7. 2. 2024

– Hexahydrokanabinol (HHC) je derivátem tetrahydrokanabinolu (THC), který patří k hlavním psychoaktivním složkám marihuany. HHC je vyráběn převážně chemicky. Poprvé byl syntetizován v roce 1947 americkým chemikem Rogerem Adamsem pomocí přírodního THC, který se vyskytuje v konopí setém.

– HHC se rozšířil teprve před nedávnem, proto se z vědeckého hlediska jedná o nepříliš probádanou látku a rozsáhlejší studie o dopadech této látky na lidské zdraví zatím chybí. Vyskytovat se může jako náplň do elektronických cigaret, v cukrovinkách a další produktech jako například olejích.

– Podle výrobců má HHC poskytovat relaxaci, úlevu od bolesti či zlepšit kvalitu spánku. Ve větší dávce však může vyvolat úzkosti, závratě, poruchy vědomí a další potíže. Účinky HHC jsou nevyzpytatelné, zvlášť v podobě cukrovinek. Nástup účinku je pozvolný, a tak si mladí lidé, kteří jsou nejčastějšími uživateli této látky, vezmou i další dávku ještě dříve, než začne působit ta první, předpokládají zdravotníci. Tím hrozí předávkování. Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti by mohly být problematické také sloučeniny a nežádoucí vedlejší produkty, které mohou být součástí výroby HHC. Nevypočitatelný účinek může mít HHC i v kombinaci s některými léky či jinými návykovými látkami.

– V září 2021 se tento kanabinoid objevil v potravinových doplňcích ve Spojených státech. Podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti se v Evropě tato látka poprvé vyskytla zřejmě v květnu 2022 a do března 2023 se rozšířila do asi 20 zemí EU. Od té doby ji řada zemí EU zakázala. Mezi prvními byla Francie, která zakázala výrobu, prodej a používání HHC a dvou jeho derivátů v červnu 2023. Prodej HHC není povolen také v Dánsku, Belgii, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Švédsku, Itálii či v Litvě a na seznam zakázaných látek se zřejmě dostane také v Německu.

– V Česku je prodej výrobků obsahujících HHC legální. Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách a pouličních prodejních automatech.

– V poslední době se v Česku vyskytly případy otravy látkou HHC, zejména u dospívající mládeže. Zaznamenaly je zdravotnické záchranné služby zejména v Karlovarském kraji, zdejší krajská nemocnice na konci ledna varovala před tím, že případů přibývá. Případy lidí přiotrávených HHC se vyskytly také v Ústeckém a Pardubickém kraji, více výjezdů k mladým lidem, kteří se přiotrávili látkou HHC registruje také Pražská záchranná služba (ZZS).

– Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické. “Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji!” varoval Vobořil, který rovněž uvedl, že jeho odbor spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) připravuje návrh vyhlášky pro případné stažení potravin s HHC z trhu. Jako řešení problémů s výrobky s tímto kanabinolem vidí Vobořil rychlé přijetí novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodulačních látek, která je nyní ve Sněmovně.

– Experti na drogovou problematiku hodnotí psychomodulační látky, mezi které by pak měl patřit i kanabinol HHC, jako méně rizikové. Doporučují ale stanovit jasná pravidla kontroly a prodeje. Vobořil už dřív řekl, že by prodej mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Produkty by se nesměly prodávat dětem a mladým do 18 let. Zakázaná by byla reklama.

– Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v úterý na síti X uvedl, že chce projednat ve vládě zařazení HHC na seznam návykových látek. “Můj cíl je jasný: přidat HHC na seznam návykových látek a tím fakticky zakázat jeho prodej,” napsal Válek. Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem 500 sloučenin, které se dělí do sedmi skupin. Ministerstvo zdravotnictví na něj chtělo HHC zařadit už loni v červenci, vláda s tím ale tehdy nesouhlasila. Místo zákazu vznikla projednávaná novela.

– Novela zákona o návykových látkách by měla regulovat i prodej dalších látek jako je kratom, což je psychoaktivní látka z tropické liány, která se užívá ve formě prášku. Podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislost z loňského listopadu kratom v posledním roce vyzkoušelo osm procent středoškoláků a deset procent mladých ve věku 20 až 29 let. Ministerstvo zemědělství loni v dubnu uvedlo, že se připravuje zákaz prodeje látek s kanabidiolem (CBD), jako jsou různé tinktury, oleje nebo bonbony, zatím k němu ale nepřistoupilo.