Le Figaro: Jak podle expertů pokračovat v příjemném snu?

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 5. 2019

Paříž 19. května (ČTK/Le Figaro) – Je možné pokračovat v přerušeném snu, abychom se dozvěděli, co se bude dále dít a jak skončí? Všechno probíhá tak rychle. Zatímco se v našem snu všechno pěkně vyvíjí, náhlé probuzení přeruší naše stoupání po schodech na festivalu v Cannes, rodící se idylku s Tomem Hardym nebo tu skutečnost, že v ruce držíme vyhrávající los v Euromilionech. Lze znovu usnout a pokračovat v radostném snění? Na tuto otázku se francouzský deník Le Figaro ptá tří odborníků – neurovědkyně, psychoanalytika a experta na výklad snů.

Přestože neexistuje žádný vědecký důkaz, je možné podle dotázaných specialistů v nedokončeném snu pokračovat. Nejsou toho však schopni všichni lidé. Někteří lidé k tomu mají dispozice, jako jsou ti, kdo sní při vědomí. “Někteří z nás jsou schopni částečně kontrolovat scénář svých snů. Mohli by tedy případně pokračovat v příjemném snu v požadované chvíli,” říká Delphine Oudiettová, neurovědkyně z Institutu mozku a míchy v Paříži.

Narkoleptici, kteří přes den upadají náhle do spánku, by to mohli mít snadnější. “Sní velmi často a více než ostatní, protože usínají ve fázi paradoxního spánku (fáze REM, cyklus, během něhož sníme). Během tohoto cyklu je mozková aktivita bližší bdělému stavu, a to vysvětluje, proč mají větší kontrolu nad svými sny, jsou více schopni je ovládat a pokračovat v nich,” uvádí Ginevra Uguccioniová, neuropsycholožka z pařížské kliniky Pitié-Salp