Lék od firmy Regeneron brání vstupu viru do buněk lidského těla

Autor: Redakce | Zpravodaj | 16. 2. 2021

Praha 16. února (ČTK) – Vybrané údaje o léku proti nemoci covidu-19 od firmy Regeneron:

 

– Lék Casirivimab/Imdevimab od americké firmy Regeneron vstoupil do povědomí veřejnosti loni na podzim, když přípravek – ještě v experimentální fázi nasazení – dostal po nákaze novým typem koronaviru tehdejší americký prezident Donald Trump. U něj se nákaza prokázala začátkem října, kromě léku od Regeneronu tehdy Trump dostával antivirotikum remdesivir, které vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem, a zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

– Preparát od Regeneronu, na jehož vývoji se podílí i švýcarská společnost Hoffman-La Roch, je směsí dvou silných monoklonálních protilátek Casirivimab a Imdevimab, o kterých se předpokládá, že posilují imunitní reakci organismu při napadení koronavirem. Léky na bázi monoklonálních protilátek, tedy proteinů, brání vstupu viru do lidských buněk. Je určen pro pacienty s nemocí Covid-19, jejichž zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci. Podle odborníků je třeba látku podat co nejdříve po nákaze, nemusí být ale účinná na další mutace viru.

– Americké úřady ho pro pohotovostní užívání při léčbě covidu-19 schválily koncem loňského listopadu. Lék nyní také posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

– Podle vyjádření německého ministra zdravotnictví Jense Spahna z konce ledna koupilo Německo 200.000 dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (v přepočtu téměř 10,5 miliardy korun). Hodlá je nasadit na univerzitních klinikách. Podle dostupných údajů Německo nakoupilo asi devítinu dávek, které firma Regeneron ročně vyrobí.

“Bylo to požehnání v přestrojení – chytil jsem to (koronavirus), slyšel jsem o tomhle léku a řekl jsem, ať mě nechají si to vzít, a bylo to neuvěřitelné. Byl to můj nápad,” řekl loni Trump poté, co se vyléčil z nemoci covid-19.