Lékárníci: Na dovolenou léky na zažívání, nachlazení nebo bodnutí hmyzem

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 3. 7. 2023

“V létě je důležité mít v lékárničce léky na zažívací potíže či teplotu, dezinfekce, obvazy, náplasti nebo případně i nejrůznější gely na ošetření po bodnutí hmyzem či popálení. Hodit se mohou i kapky do očí nebo léky na alergii. Vhodné jsou i například pinzety na odstranění klíšťat. S výběrem je nejlepší poradit se v lékárně, protože záleží i na tom, kdo, kde a jak bude v létě trávit čas,” uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Rodiny s dětmi podle něj musí myslet i na vhodné formy léků, například sirupy. Vhodné je mít také materiál k ošetření drobných poranění, léky na alergii nebo nevolnost při cestování. “I v létě je dobré mít k dispozici také léky na nachlazení, které je i v teplejších dnes poměrně obvyklé především při prudkých teplotních rozdílech, které způsobují přechody z klimatizovaných prostor,” doplnili zástupci komory v tiskové zprávě.

Zásadní je zvažovat místo a program dovolené. “Univerzální návod na to, jak si vybavit cestovní lékárničku, neexistuje, protože jiné léky vyžaduje cesta do Egypta a jiné prázdniny na kole,” uvedl viceprezident komory Martin Kopecký. Ideální je mít potřebné léky už z domova a nemuset je shánět v cizině. “Při pořízení léčivého přípravku v jiné zemi může být jazyková bariéra příčinou nevhodného použití například u dětí. Na paměti bychom měli mít také, že ne všechny léky jsou v zahraničí k dispozici a stejný lék může být vydáván pod jiným názvem nebo i s odlišným dávkováním či koncentrací,” doplnil.

Pomocí listinného receptu pro zahraničí, který si lidé mohou nechat od svého lékaře vystavit dopředu, je možné léky vyzvednout ve všech lékárnách v Evropské unii. Pacient tam léky zaplatí, ve výši české ceny jim pak na žádost peníze vrátí jejich zdravotní pojišťovna. Jednodušší je vydání léku v Chorvatsku či Polsku. Tam mohou lidé uplatnit i kód ze SMS nebo e-mailu, který jim jejich lékař pošle na dálku. V Chorvatsku je do systému zapojeno asi 1200 lékáren, v Polsku se zapojují postupně.

“Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další,” uvedla na konci června ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Pokud lidé berou na dovolenou léky z domácí lékárničky, neměli by zapomínat alespoň dvakrát ročně zkontrolovat jejich dobu použitelnosti. Léky by v domácnosti měly být uložené na suchém a čistém místě, mimo dosah dětí a domácích zvířat. Kvůli vlhkosti není podle lékárníků vhodná koupelna či kuchyně. Některé léky je třeba navíc skladovat v lednici.

“Léky po datu exspirace nebo znehodnocené špatným skladováním či dlouhým otevřením, například oční kapky a masti, jsou nepoužitelné a měly by být k likvidaci odneseny do nejbližší lékárny,” dodali zástupci komory.