Lidé v Litoměřicích chtějí, aby nemocnici vlastnilo město

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 4. 2019

Litoměřice 1. května (ČTK) – Několik set lidí se dnes v Litoměřicích účastnilo protestního prvomájového průvodu nazvaného Zachraňme nemocnici. Při akci lidé podepisovali petici. Aktuálně má více než 7000 podpisů, řekla ČTK členka petičního výboru Alena Rožcová. Na akci vystoupil také náměstek ústeckého hejtmana pro zdravotnictví Stanislav Rybák (KSČM). Řekl, že má zájem o zachování rozsahu péče v litoměřické nemocnici a bude o ni usilovat Krajská zdravotní, pokud získá od města 100 procent akcií zařízení.

Průvod se vydal od nemocnice směrem k litoměřické radnici. Na zhruba 1,5kilometrové trase se k němu přidávali další obyvatelé města. Zdravotníci před radnicí přečetli text petice. “Tím jsme symbolicky předali petici vedení radnice. Petiční archy mohou lidé podepisovat dál,” uvedla Rožcová.

Dnešního protestu se nezúčastnil nikdo z vedení města, ani vedení nemocnice. “Nikdo vedení města nepozval,” řekla ČTK ve středu mluvčí Litoměřic Eva Břeňová. Podobný postoj měl i ředitel nemocnice Radek Lončák, který řekl, že o protestu ví, ale nikdo ho nepozval.

K protestní akci se zaměstnanci nemocnice rozhodli poté, co město oznámilo svůj záměr prodat sto procent akcií v Nemocnici Litoměřice. Nechat si chce pouze nemovitosti. Ke kroku se podle místostarosty Litoměřic a poslance Karla Krejzy (ODS) rozhodli proto, že není v možnostech města v budoucnu přispívat pravidelně až dvacet milionů korun na provoz nemocnice. “Pokud se nám nepodaří najít partnera, potom bychom museli přistoupit k omezování péče,” řekl Krejza.

Lloni se Litoměřice pokusily najít partnera pro nemocnici, chtěly použít pacht, tedy přenechat nemocnici na základě právního jednání někomu jinému. Úřad pro hospodářskou soutěž ale pacht napadl. Město tedy chce prodat akcie společnosti.

Vyhlášení veřejné soutěže bude předcházet veřejné projednávání 11. června v Litoměřicích, pak o záměru rozhodne zastupitelstvo. Zájem o nemocnici už projevila Krajská zdravotní, která jich v kraji provozuje už pět. Na pondělním jednání zastupitelstva kraje to řekl předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. “Soutěže se zúčastní. Musí to být ale takové podmínky, aby pro nás byly reálné. Ne, že budeme soutěžit a budeme to vyhánět do nějakých výšek, které nás potom položí,” uvedl Novák.

Barbora Silná dr