Metodika, která má změnit stravování ve školních jídelnách, bude v roce 2024

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 10. 10. 2023

Školní jídelny nyní pro své strávníky vaří podle asi 40 let starého spotřebního koše a podle norem, které vycházely z tehdejších znalostí o vlivu stravy na lidské zdraví. Nyní experti pracují na jejich změnách, garantem připravované reformy je SZÚ. Záměrem prací je podle informací na webu Státního zdravotního ústavu zmodernizovat školní stravování tak, aby odpovídalo požadavkům na zdravé stravování ve 21. století. Dříve ústav upozorňoval na to, že obědy ve školních jídelnách často nemají dostatečnou energetickou hodnotu a neodpovídají výživovým potřebám dětí. Snaha rozvíjí projekt s názvem Máme to na talíři.

Nový metodický dokument obsahuje popis postupu pro školní jídelny, které by měly vhodné pokrmy nabízet i strávníkům s potravinovou intolerancí nebo alergií. Nabídnout jídlo by tak měly nově být schopné všechny školní jídelny i dětem, které potřebují bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu. “Metodika je popisem procesů, aby každá školní jídelna byla schopná tato jídla dítěti připravit, ohřát nebo nějakým způsobem zajistit, možností je tam několik,” řekla ředitelka SZÚ.

Metodický dokument je podle Mackové už připravený, své připomínky k němu mohli podávat experti a členové meziresortní skupiny, kde má zástupce mimo jiné SZÚ, ministerstva zemědělství, zdravotnictví a školství, lékařské fakulty a Český gastronomický institut. V plánu je ještě pilotáž metodiky v desítkách školních jídelen. Testování by podle Mackové mělo začít v říjnu, trvat by mělo jeden měsíc a výsledky by měly být známé do konce roku. Po pilotním provozu chce úřad do metodiky zapracovat zjištěné poznatky a nabídnout ji všem školám a jejich školním jídelnám.

Odborníci pracují také na změně výživové pyramidy, informovala ředitelka ústavu. V nové vyhlášce by měl být oproti nyní platné vyhlášce ke stravování mimo jiné regulovaný příjem tuků i cukrů. Na začátku roku 2024 by měla pracovní skupina představit první návrhy, jak by měla pyramida vypadat. “Návrh bude muset projít připomínkovacím řízením, ale mluvíme o řádu týdnů či několika měsíců, kdy bude výstup k dispozici,” avizovala.

Pestřejší strava by podle Mackové neměla být pro strávníky dražší. Stejně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj lze kvalitní potraviny získávat z lokálních zdrojů v době, kdy jsou přirozeně k dispozici, za podobné ceny, jako se nyní nakupuje centrálně, řekl.