Ministerstvo školství dnes dostane 300.000 antigenních testů od Targo Promotion

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 5. 2021

“Protože je potřeby tyto testy dostat do škol co nejrychleji, tak se nyní řeší možnost distribuce rovnou ze skladu dodavatele prostřednictvím hasičů přímo do jednotlivých krajů,” uvedl. Druhá část testů, také 2,8 milionu kusů, má termín dodání do 24. května.

Nejpozději do středy 19. května obdrží kraje dodávku antigenních testů pro školy, které by měly školám vystačit do 13. června, informovalo v úterý ministerstvo školy. Distribuční seznamy pro dodávku budou stanoveny na základě údajů o počtu pracovníků a žáků, které školy vykázaly v dotaznících. Do 21. května má ministerstvo školství v rezervách 600.000 antigenních testů na covid-19.

Zakázku na testy vyhrála Targo Promotion, která dodává testy od čínského výrobce Sejoy. Jde o neinvazivní testy s odběrem z přední části nosu. Testy z této dodávky budou podle MŠMT poskytnuty jednotlivým školám ve dvou distribucích. Podobně jako v předchozích dodávkách to bude prostřednictvím hasičů, kraje a hlavního města Prahy. Dodávka bude sloužit pro potřeby škol v období od 24. května zhruba do 13. června. Školy dostanou na každého žáka a zaměstnance jeden antigenní test na každý týden výuky.

Do 21. května mají školy rezervu antigenních testů na krajských pracovištích Národního pedagogického institutu (NPI). “Tato rezerva bude v tomto týdnu posílena o dalších 600.000 testů,” uvedlo ministerstvo. Podle něj bylo na krajská pracoviště NPI rozvezeno dnes 300.000 testů typu Flowflex. Instruktážní video pro samotestování testy Flowflex je dostupné na webu, pro testy Sejoy ministerstvo slíbilo instruktážní video v nejbližších dnech.

Rezerva v NPI bude k dispozici těm školám, které prokazatelně nedisponují dostatkem testů k pokrytí spotřeby do 21. května. Ministerstvo předpokládá, že půjde zejména o základní školy a nižší stupně víceletých gymnázií.

SSHR vypsala ještě jedno výběrové řízení na 4,7 milionu antigenních testů pro školy, které by měly pokrýt potřeby škol od půlky června do konce školního roku. Počty testů pro toto období se stanoví v mimořádném dotazníku, které budou školy vyplňovat nejspíš na přelomu května a června. Budou v něm vykazovat pouze odhadovaný zůstatek testů k 13. červnu. Pokud školy ministerstvu oznámí, že se rozhodly zajistit testování prostřednictvím testů PCR, ministerstvo jim poskytne antigenní testy jen pro období do závazně oznámeného data přechodu.