Ministr: Lékový záznam má být primárně nastavený na souhlas

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 11. 2018

Praha 29. listopadu (ČTK) – Lékový záznam by měl být podle ministerstva zdravotnictví primárně nastavený na souhlas pacienta se sdílením, jinak bude málo používaný. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to dnes řekl na setkání pořádaném Institutem pro politiku a společnost na téma elektronizace zdravotnictví. Lékový záznam bude soupisem všech léků, které předepsali konkrétnímu pacientovi všichni lékaři. Bude součástí systému elektronických receptů, které lékaři povinně evidují od letošního ledna.

Zákon, který lékový záznam upravuje, v současné době projednává Poslanecká sněmovna. Ministerstvo počítá s jeho platností od roku 2019. Největší diskuse se podle ministra Vojtěcha vede právě o tom, jestli by měl být nastavený primárně na souhlas nebo nesouhlas pacienta.

“My jsme došli k tomu, že lépe jít cestou opt-out, tedy primárního souhlasu s možností aktivně vyjádřit nesouhlas, aby byl lékový záznam rozšířen a používán. Myslíme si, že by používání (při nesouhlasu) bylo jen v řádu jednotek procent, a pak to asi nemusíme dělat,” řekl ministr.

Vyjádření nesouhlasu se sdílením seznamu užívaných léků mezi lékaři a lékárníky musí být podle něj co nejjednodušší. Bude podle něj stačit několik kliknutí na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo zaslání písemné žádosti. Možné bude zakázat přístup nejen všem lékařům, ale i jen vybraným, nebo naopak vybraným povolit.

Data navíc podle něj nebudou sdílená prvních šest měsíců, během nichž se pacienti mohou rozhodnout o případném nesouhlasu. Zvláštní přístup budou mít podle novely záchranáři. Lékárníkům se záznam otevře jen na omezený čas, nebo také při zadání čísla občanského průkazu.

V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech. Lékový záznam by mohl zamezit duplicitnímu předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky.

Lékový záznam si už nyní může na webu nebo v mobilní aplikaci zobrazit každý pacient. Přihlášení je možné na základě jména a hesla, které si může vyzvednout na kontaktních místech CzechPoint, nebo díky elektronickému občanskému průkazu, připojenému přes čtečku k počítači nebo mobilnímu zařízení.

Důvodová zpráva předlohy vypočítává, že v Česku za deset let stoupl 3,5krát počet hospitalizací v souvislosti s léky, například kvůli chybám v dávkování nebo kvůli nežádoucím účinkům léků. Desetkrát se zvýšil počet případů, které skončily úmrtím pacienta. Data o nežádoucích příhodách v souvislosti s podáváním léků ale nejsou systematicky sledována.

Lékový záznam je součástí elektronického receptu. Od ledna 2018 mají lékaři všechny vydané recepty evidovat elektronicky. Po protestech ministerstvo deklarovalo, že první rok nebude za nevydání e-receptu lékaře pokutovat. Od ledna 2019 to bude možné jen ve výjimečných případech jako je výpadek elektřiny, internetu nebo centrálního úložiště elektronických receptů spravovaného SÚKL. Ministerstvo počítá, že elektronicky evidováno tak bude zhruba 98 procent receptů. V současné době je to asi 85 procent.

van gcm jw