Modernizace vjezdu do krajské jičínské nemocnice vyšla na 48 mil.Kč

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 8. 2021

“Jedním z hlavních přínosů je nejen nová lékárna, ale i rozšíření hlavního vjezdu, které umožní lepší průjezdnost osobních vozů i sanitek a zajišťuje i pohodlný průchod pacientů,” uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Kraj zároveň nechal rozšířit zadní vjezd, který slouží pro vozidla záchranné služby. “Ten nyní umožňuje také bezpečný a rychlý příjezd požárních vozidel do areálu. Realizace investiční akce trvala 18 měsíců,” uvedl Bulíček.

Vrátnice zajišťuje čtyřiadvacetihodinový směnný provoz, který eviduje pohyb vozidel do a z areálu nemocnice a zároveň poskytuje informace návštěvníkům. Vrátnice slouží také jako centrála pro elektrickou požární signalizaci, elektronickou zabezpečovací signalizaci, kamerový systém a pro spojování telefonních hovorů.

Nejpodstatnější změnou pro veřejnost je nová lékárna, která bude otevřena ve všední dny od 08:00 do 16:00. Lékárna má dvě výdejní místa, jedno pro nemocnici a druhé pro veřejnost, které je přístupné bezbariérově z areálu nemocnice a z Bolzanovy ulice.

“Zlepší se distribuce léků pro jednotlivá nemocniční oddělení i komfort pro pacienty, kteří to dosud měli k nejbližší lékárně zhruba 600 metrů,” uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Areál jičínské nemocnice stojí na bývalém vojenském cvičišti, kde mezi roky 1922 a 1930 vznikly první nemocniční budovy. V této době byla postavena i stará vrátnice. Ta již provozu nemocnice nevyhovovala.