Monopol Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců Sněmovna zrušila

Autor: Redakce | Aktuality | 12. 7. 2023

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, prosadila Sněmovna v minulém volebním období na návrh hnutí ANO. Proti se tehdy stavěla vedle horní komory také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora ČR. Po pěti letech by mohly podle dosud platného zákona nabízet komerční zdravotní pojištění dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny.

Zastánci nynějšího stavu poukazovali na to, že bylo nutné vyřešit problém, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je monopol v rozporu s evropským právem. Předseda senátního zdravotnického výboru Roman Kraus (ODS) sněmovní zvýšení limitu podpořil, neboť dá podle něj poskytovatelům péče větší záruku, že jejich pomoc bude uhrazena.

Senátní návrh novely zákona o pobytu cizinců počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který má spravovat Česká kancelář pojistitelů. Registr má zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců, přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie. Opozice se neúspěšně pokoušela vzniku registru zabránit.

Novela má cizincům umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP a pojistit se u pojišťovny podle vlastního uvážení. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, kteří o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn. Poslanec STAN Jan Kuchař neprosadil svůj návrh, aby se i ostatní veřejné zdravotní pojišťovny mohly založit dceřiné společnosti, u nichž by se cizinci museli pojišťovat.