Na jarní piknik jedině s porodní asistentkou

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 4. 2019

Praha, 30. dubna 2019 (UNIPA)

Na neděli 5. května připadá Mezinárodní den porodních asistentek. Unie porodních asistentek každoročně zve své kolegyně, těhotné ženy a čerstvé rodiče, aby oslavili tento den společným piknikem. Letos se Piknik s porodní asistentkou uskuteční v průběhu května v 19 českých městech. Kromě Prahy, Brna a Olomouce se setkávají ženy se svými průvodkyněmi těhotenstvím a porodem i v Plzni, Mostě, Vrchlabí, Jilemnici nebo Havířově.

Unie porodních asistentek se připojuje k mezinárodnímu dni oslavujícímu toto povolání, který celosvětově vyhlašuje Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM). Tento den slaví porodní asistentky a těhotné ženy na celém světě od roku 1980. Porodní asistentka Jana Riedlová, která svolává brněnský piknik, vysvětluje, proč se do akce zapojila: „V minulém roce jsem na pikniku, kterého se zúčastnilo asi 80 rodin, potkala mnoho svých spokojených klientek a jejich rodin a bylo to pro mne opět ujištění, že má moje práce smysl.“ Na piknik si najdou cestu většinou rodiny, které mají s péčí porodní asistentky dobrou zkušenost.

Na akci lze potkat také ženy a muže, které si cestu ke své porodní asistentce teprve hledají a chtějí ji oslovit právě touto cestou. Velkou skupinou návštěvníků jsou také rodiče, kterým se situace v českém porodnictví nelíbí a chtějí se podílet na změně. Do těchto aktivit se zapojuje stále více mužů, kteří považují těhotenství své partnerky za důležitý mezník. Na pikniku hledají informace a také podobně smýšlející budoucí otce. Fotograf Janis Voudouragkakis, který se pikniků s porodní asistentkou účastní už několik let, říká: Jako budoucí otec jsem cítil velkou zodpovědnost za bezpečí mé ženy při porodu. Zjistil jsem, že porodní asistentky nepomáhají jen ženám a dětem, ale také odhodlaným, ale nedostatečně informovaným otcům. Jsem naprosto přesvědčený, že nikdo jiný to v takovém rozsahu nedělá. A jsem si jistý, že vaše práce je v rámci předporodní, porodní a poporodní péče naprosto nenahraditelná. Díky informacím a sebevědomí, které zásluhou porodních asistentek rodiny nabývají, tak získávají jistotu, klid a prostor pro něhu a lásku.

Mnoho z rodičů se zapojuje i praktickou pomocí v rámci svojí profese – překládají zahraniční články, pomáhají jako grafici nebo programátoři nebo se podílejí na organizaci například Světového týdne respektu k porodu.

Konkrétní termíny a místa pikniků jsou přehledně zveřejňovány na stránce Piknik s porodní asistentkou, kde má každý piknik svoji událost (události všech měst zde). Například piknik v Praze se uskuteční 3. května od 15.30 na Kampě. V Brně pak akce proběhne v neděli 5. května od 15.00 na Riviéře, a to jako součást festivalu Den těhotenství, kdy na piknik navazuje koncert Tomáše Kluse.

Více informací o tom, kdo je porodní asistentka, najdete tady

  

Fotografie z pikniku v Brně, rok 2015