Na náborové příspěvky zdravotníků dá Karlovarský kraj 3,3 mil. Kč

Autor: Redakce | Zpravodaj | 26. 4. 2018

Karlovy Vary 27. dubna (ČTK) – Rekordních více než 3,3 milionu korun vyčlenil pro letošní rok Karlovarský kraj na náborové příspěvky pro zdravotní sestry a lékaře v nemocnicích. Chce tím podpořit příchod nových zdravotníků, kteří chybí v nemocnicích v celém kraji. Peníze na příspěvky už schválili i zastupitelé kraje.

Nárok na příspěvek budou mít noví zaměstnanci, kteří budou pracovat v nemocnicích poskytujících akutní lůžkovou péči, tedy v karlovarské a chebské nemocnici, a také v nemocnicích v Sokolově a v Ostrově, které provozuje soukromá společnost Nemos, vlastněná skupinou Penta. Kraj zatím vyčlenil na náborové příspěvky 3,35 milionu korun.

“Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem především zdravotních sester. Jen v nemocnici v Chebu jich chybí 90, lepší situace ale není ani v ostatních zdravotnických zařízeních. Důsledkem toho je mimo jiné uzavření dětského oddělení nemocnice Ostrov, od 30. června nebude v provozu gynekologicko-porodnické oddělení této nemocnice. Proto se kraj rozhodl, že jedním z opatření, která musí udělat, je poskytnutí atraktivních náborových příspěvků,” uvedl krajský radní Jan Bureš (ODS) s tím, že pokud bude potřeba, čáska na náborové příspěvky se ještě může zvýšit.

Náborový příspěvek určený pro zdravotní sestru činí 150.000 korun, přičemž v prvním roce pobírání příspěvků dostane nová sestra 100.000 korun, v druhém roce zbývajících 50.000 korun. Náborový příspěvek pro lékaře je 400.000 korun a rovněž bude rozdělen na dvě části.

Podmínkou pro udělení náborového příspěvku je setrvání v pracovním poměru v uvedených nemocnicích v kraji minimálně tři roky, minimálně v polovičním pracovním úvazku. “Pravidla jsme nastavili tak, aby nezpůsobovala přecházení zdravotníků z jedné nemocnice do druhé. Kdo chce čerpat náborový příspěvek, nesmí pracovat šest měsíců před jeho získáním v jiné nemocnici na území regionu, na záchrance či v zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku,” upřesnil Bureš.

Náborové příspěvky se budou vztahovat také na fyzioterapeuty a radiologické asistenty, kteří patří v nemocnicích ke stejně nedostatkovým profesím, jako jsou praktické a všeobecné sestry.

Pavel Peňás dr