Na poradnu pro poruchy chuti a čichu po covidu se v Brně obrátilo 600 lidí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 2. 2022

Poradna je na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Většině pacientů s poruchou se vrátil čich do dvou až tří týdnů. Na poradnu se měli obrátit až poté, co vnímali problémy s čichem zhruba měsíc. “Od začátku provozu poradny se na specialisty obrátilo už asi 600 lidí a zájem trvá. Speciální rehabilitační program pro postcovidové pacienty absolvovalo zatím zhruba 55 pacientů,” uvedl Erlebach.

 

Na poradnu se obrátili lidé s různými problémy. Někteří ztratili čich úplně, jiní částečně. Některým se změnilo vnímání čichových vjemů, jinak vnímali například vůni kávy, cigaretového kouře, ale také cítili spáleninu, přestože v okolí žádný zdroj tohoto pachu neměli. Problémem bývají i některé typy parfémů a podobně. Ke zlepšení situace personál používá čichový trénink, ale také užívání vitamínů a minerálů.

 

První případy koronaviru se na jižní Moravě objevily předloni v březnu. Od té doby je k dnešku 363.385 potvrzených případů. Vyléčilo se 332.413 lidí, naopak 4519 s nemocí zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Lidé dostali od zdravotníků 1,931.392 dávek vakcíny proti covidu. Někteří mají už třetí dávku. Kraj má téměř 1,2 milionu obyvatel.