Na rakovinu v Bogotě zemřel významný člen drogového kartelu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 2. 2020

Bogotá 6. února (ČTK) – V kolumbijské metropoli Bogotě zemřel na rakovinu někdejší pobočník šéfa drogového kartelu John Jairo Velásquez, přezdívaný Pepek. V minulosti se přiznal k vraždám až 300 lidí. Za mřížemi strávil 23 let a propuštěn byl v roce 2014. O jeho smrti dnes informovaly kolumbijské úřady. Sedmapadesátiletý Velásquez podlehl rakovině žaludku.

V minulosti byl pobočníkem vůdce drogového kartelu Pabla Escobara. Přiznal se k vraždám až tří stovek lidí a k napomáhání v dalších 3000 případech. Činy spáchal v 80. a 90. letech a oběti byli lidé považovaní za hrozbu pro Escobarův kartel. Své počínání v jednom televizním rozhovoru Velásquez chladnokrevně popsal. Řekl, že nejraději používal revolver, a “pracoval v oblasti nad obočím”. “Jsem profesionální vrah,” prohlásil.

Po propuštění na podmínku se stal hvězdou kanálu YouTube, kriticky se tam vyjadřoval vůči levicovým povstalcům a zkorumpovaným politikům. Dal se slyšet, že by rád kandidoval do Senátu. O Escobarovi se vyjadřoval s uznáním jako o dobrém příteli. “Kdyby se Pablo Escobar znovu narodil, šel bych s ním bez váhání,” řekl před sedmi lety v rozhovoru s listem El Tiempo. Escobar řídil Medellínský kartel a na honu na něj se podíleli i američtí vojáci. Zabit byl na útěku v roce 1993.

V roce 2017 úřady ohlásily, že Velásquez porušil dohodu o podmínečném propuštění svými kontakty s pašerákem drog, jehož vydání požadovaly USA. V roce 2018 byl znovu zadržen a obviněn z vydírání.

sva mka