Na Výstavišti již odebrali tisícovku vzorků na test na covid-19

Autor: karelattl | Zpravodaj | 22. 4. 2020

Praha 22. dubna (ČTK) – Na odběrném místě vzorků pro testování nemoci covid-19 na pražském Výstavišti byla odebrána za asi dva týdny jeho provozu zhruba tisícovka vzorků. Nejvyšší počet odebraných vzorků za jeden den byl dosud 14. dubna 178. ČTK to dnes za odběrné místo sdělila Jana Klapka Rechlíková. Místo začalo fungovat 6. dubna a je určeno pouze pro klienty se žádankami, kteří přijedou v osobních autech. Samoplátci ani pěší tam nemají přístup. V provozu je každý všední den od 08:00 do 18:00. V Praze jsou další odběrová místa.

Do pondělí 20. dubna včetně bylo odebráno 914 vzorků. Přesná čísla za úterý zatím nejsou k dispozici. “Během prvních dvou dnů se podařilo odbavit kolem 50 odběrů denně, postupně čísla vystoupala až na 130 až 150, dokonce jsme se dostali přes 170 odběrů za den, což je maximum, které nyní můžeme vzhledem ke kapacitě laboratoří odbavit,” uvedl David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha, která místo pro magistrát provozuje.

Na Výstavišti jsou lidem odebírány vzorky přímo z vozu, nemusí vystupovat. Každý ale musí mít platnou žádanku od lékaře, a to v papírové, elektronické či SMS formě. Konkrétně to funguje tak, že řidič před odběrovým stanem zastaví, obsluha jej následně vyzve ke vjezdu do stanu, kde se prokáže žádankou. Poté je proveden odběr, to znamená výtěr z celé plochy obou nosních dírek. Na pokyn obsluhy pak lidé odjíždějí.

V hlavním městě je několik dalších míst, kde se mohou lidé nechat otestovat a po městě jezdí za Pražany také odběrové sanitky. “Za Prahu máme připravené navýšení kapacit na Výstavišti i další odběrové místo (ve Žlutých lázních v Podolí), jsme ale limitovaní státem, který zajišťuje jen velmi omezenou kapacitu certifikovaných laboratoří. Přitom testování je jeden z nejúčinnějších nástrojů boje proti epidemii,” uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

brn snm