Na WC je nejvíce bakterií a zubní kartáček bychom měli schovávat aneb 5 nejčastějších mýtů o hygieně v koupelně

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 6. 2016

Břeclav, 16. června 2016

Ačkoliv se lidé obávají, že je na záchodovém prkénku nejvíce bakterií, například na pracovním stole jich může být až 400krát více. Mýty týkající se udržování hygieny na WC a v koupelně totiž zlidověly natolik, že je již mnoho lidí považuje za pravdivé. V následujícím článku si přečtěte nejčastější mýty a zjistěte tak, že ve většině případů není k obavám žádný důvod.

Mýtus č. 1: Nejvíce bakterií se ukrývá na WC sedátku

Mýtus, že záchodové sedátko je nositelem největšího množství bakterií, virů a nebezpečných mikrobů, je velmi populární. Mnohem širší spektrum bakterií se však nachází na počítačové klávesnici, bankomatu či mobilních telefonech. Více bakterií najdete i na tlačítkách zvonků a výtahů, klice od dveří, madlech v autobusu, ale třeba i na kuchyňském prkénku, kde je podle průzkumu univerzity v Arizoně až 200krát více bakterií. Na pracovním stole se dokonce podle společnosti Kimberly-Clark Professional skrývá až 400krát více bakterií než na WC.

Předměty každodenního užívání se liší i v počtu druhů přítomných bakterií. Zatímco na toaletách se nachází méně než 20 druhů mikroorganismů, na mobilním telefonu nalezneme téměř 140 a na tabletu až 600 druhů bakterií. Vyplývá to z britské studie z roku 2013. Boji proti množení mikroorganismů se dnes věnuje také řada sanitárních inovací. „Populární jsou například sedátka s dezinfekční úpravou a antibakteriálními vlastnostmi. Díky obsahu sloučeniny stříbra v materiálu, z něhož jsou sedátka vyrobena, dochází k redukci hustoty bakterií až o dva řády,“ vysvětluje Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast, která je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě.

Mýtus č. 2: Umývání rukou po použití WC je již samozřejmostí

Rozsáhlý průzkum z roku 2015, kterého se zúčastnilo 100 tisíc lidí napříč Evropou, odhalil, že až 62 % mužů a 40 % žen si po použití toalety nemyje ruce. Průzkum STEM/MARK zase ukázal, že si po návštěvě WC vůbec nemyje ruce zhruba 100 tisíc Čechů.

Mylná je i představa, že mýdlo zabíjí bakterie. Mýdlo je pouze uvolňuje z povrchu rukou a za použití vody smývá pryč. Zničení mikrobů dosáhneme pomocí prostředků s obsahem alespoň 60% alkoholu. Zajímavé odhalení přinesl i pořad Mythbusters vysílaný na Discovery Channel. Utřením mokrých rukou do papírových ručníků totiž odstraníme až 71 % bakterií, kdežto vzduchový sušič zneškodní pouze 23 % mikrobů, tedy téměř třikrát méně.

Mýtus č. 3: Při běžném úklidu koupelny stačí otřít viditelné části

Koupelna není útočištěm jen pro vodní kámen a zašlé nečistoty, které jsou vidět na první pohled, ale také pro bakterie. Při běžném úklidu se však řada lidí věnuje pouze očistě viditelných a kontaktních částí koupelny. Nezbavují tak prostor mikrobů, které se usazují na místech, kam při běžné údržbě nepronikneme, tedy například v odtocích vany či podlahových žlabech sprchových koutů. Pro snazší udržování hygieny ve sprše proto vybírejte kvalitní podlahové žlaby. „Základem u žlabů je správně fungující odtok vody, ideální průtok je 60 litrů za minutu. Stejně tak je důležité, aby byl ke žlabům snadný přístup, protože vaničku i mřížku žlabu je potřeba čistit minimálně čtyřikrát za rok,“ vysvětluje Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast.

Mýtus č. 4: Zubní kartáček schovaný ve skříni je ochráněný před bakteriemi

I když lidé často schovávají zubní kartáček do skříňky nad umyvadlem nebo jej překrývají plastovým krytem, před bakteriemi v koupelně jej neuchrání. Tento způsob je dokonce kontraproduktivní, protože v uzavřeném prostoru neproudí vzduch. Štětinky kartáčku nemohou dobře proschnout a ve vlhku se pak snáze množí bakterie. Proto se doporučuje ukládat kartáček ve svislé poloze spíše na otevřeném místě, kde k němu může vzduch proniknout.

Mýtus č. 5: Odvětrávání na WC je potřebné jen kvůli odvedení pachu

Větrání na toaletě je potřebné kromě odvedení pachu také kvůli vlhkosti. Nedostatečné odvětrání totiž zvyšuje koncentraci škodlivých látek a množí se zde plísně a mikroby, které dlouhodobým působením ohrožují lidské zdraví. Pokud na toaletě není k dispozici okno, světlík nebo ventilátor, je možné využít předstěnový instalační WC systém se zabudovaným ventilátorem pro odvětrávání. Ten kromě pachů zbavuje toaletu i vlhkosti.

 

 

Společnost Alcaplast byla založena v roce 1998 jako rodinná česká firma. V současnosti má 6 dceřiných společností v zahraničí a exportuje do více než 40 zemí světa. Alcaplast je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě, vyrábí více než 700 výrobků – ventily, sifony, moduly, žlaby, vpusti, WC sedátka a další sortiment.

Ve filozofii společnosti hraje kvalita a design klíčovou roli. Prémiová značka ALCA představuje řadu krásných výrobků s vysokou užitnou hodnotou. Alcaplast je tvůrcem nových trendů v sanitární technice. Spolupráce s předními českými designéry při tvorbě nových výrobkových řad přinesla řadu ocenění, např. Red Dot Award 2014 za kolekci ovládacích tlačítek FLAT.

 

Kontakt

Hana Svobodová

Alca plast, s. r. o.

Bratislavská 3080
690 02 Břeclav
Česká republika

 

T: +420 519 821 123

h.svobodova@alcaplast.cz

http://www.alcaplast.cz