Nadbytek soli škodí dětem i dospělým

Autor: Redakce | Zpravodaj | 26. 11. 2014

Dnes existuje mnoho vědeckých důkazů o tom, že strava lidí v rozvinutých zemích obsahuje nesmyslně vysoké množství soli. V ČR je to momentálně asi 13 – 14 g za den. Přirozený denní příjem by měl být asi 1 g. Nadbytek soli ve stravě má za následek vznik hypertenze a jejích komplikací – cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších.

Více než 70% populace reaguje na zvýšený příjem soli zvýšením krevního tlaku. Téměř polovina dospělé populace v České republice trpí hypertenzí, z čehož 20 % o tom neví.
Příliš mnoho soli máme ve stravě v důsledku stravovacích návyků, ale hlavně v důsledku průmyslového způsobu výroby potravin. WHO doporučuje soustavnou snahu snížit průměrný denní příjem soli alespoň na 5 g. Za tím účelem provádí jak tato instituce, tak řada odborných společností informační kampaň o škodlivosti nadbytečného solení. 

V rámci kampaně vznikly také webové stránky o soli a zdravém solení www.mene-solit.cz. Najdete zde informace o tom, co způsobuje nadměrné množství soli v těle, čím sůl nahradit a také recepty, jak si uvařit výborný oběd podle některého z méně slaných receptů.

Martin Šalek

tiskový mluvčí
martin.salek@bulovka.cz
602 316 908