Návrh MPSV: Posudky vypracuje i ošetřující lékař, nejen posudkář

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 5. 2018

Praha 31. května (ČTK) – Posudky zdravotního stavu kvůli získání příspěvků či speciálního průkazu pro postižené by mohli od příštího roku dělat i ošetřující lékaři. Doplnili by tak chybějící posudkové doktory. Posudkáři by se do pololetí příštího roku navíc vyčlenili ze státní služby a patřili nově mezi zaměstnance. Počítá s tím novela, kterou připravilo ministerstvo práce. Změny podle něj mají zajistit chybějící posudkové lékaře, usnadnit jejich nábor a zkrátit dlouhé vyřizovací lhůty. Návrh novely zveřejnila na svém webu vláda.

Posudková služba se s nedostatkem lékařů potýká léta. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si dlouhodobě stěžují lidé se zdravotním omezením i pacientské organizace. Situaci kritizují také poslanci. Státní služba je možná do 70 let. Posudkoví lékaři mají výjimku, která skončí na konci roku. Odejít by tak měla podle podkladů pro vládu zhruba stovka posudkářů nad 70 let, kteří se dělí o 68 míst. Na konci loňska byla přitom neobsazená už čtvrtina lékařských postů – 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkáři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Novela počítá se zapojením smluvních lékařů, kteří dosud mohou připravovat jen dílčí podklady pro posudkové doktory. Nově by vypracovali celý posudek. Dělat by ho mohli ošetřující lékaři, tedy praktici i specialisté. Jejich činnost a dodržování vyřizovacích lhůt by kontrolovaly okresní správy sociálního zabezpečení.

O odvoláních by pak nově neměly rozhodovat tříčlenné posudkové komise ministerstva práce, ale už jen jeden lékař České správy sociálního zabezpečení. Tam by se lékařská místa z ministerského úřadu přesunula.

Od července by posudkáři neměli také spadat do státní služby, ale měli by pracovat “pod zákoníkem práce”. Netýkala by se jich tak už věková hranice 70 let a mohli by v práci pokračovat dál na smlouvu.

Posudkovým lékařům by za dobrovolný odchod ze služby mělo podle ministerstva náležet “zadostiučinění”. Odpovídalo by třem průměrným výdělkům. Celkem by odstupné, na které by ale neměli nárok sedmdesátníci či lidé ve službě na dobu určitou, vyšlo podle resortu asi na 50 milionů korun. Ministerstvo v podkladech neuvedlo, kolik míst pro lékaře nyní má, kolik lidí chybí a kolik by jich chtělo získat na smlouvu. V dokumentech není ani to, jak dlouho musejí lidé na posouzení teď čekat a jak tato doba přesahuje stanovené vyřizovací lhůty.

O situaci v lékařské posudkové službě diskutoval už několikrát sněmovní sociální výbor. Naposledy se jí věnoval koncem dubna. Zástupci ministerstva práce tehdy poslancům nejprve odmítli chystané změny představit s tím, že je ještě nemohou zveřejnit. Po důrazné žádosti nakonec politický náměstek ministryně práce Oleg Blaško uvedl, že existují “čtyři koncepty” řešení. Zvažovalo se například převedení části odvolacího řízení z ministerstva do úřadu práce.

Někteří poslanci s chystanými změnami spokojeni nebyli. Poukazovali mimo jiné na to, že na návrhu ke zlepšení stavu pracují lidé, kteří ve správě a na ministerstvu v minulosti už působili a problém s lékařskou službou nevyřešili. V týmu, který měl novelu chystat, zákonodárcům naopak chyběli zástupci lékařů či pacientských organizací.

ktk snm