Německá firma CureVac smí testovat vakcínu proti covidu na lidech

Autor: karelattl | Zpravodaj | 17. 6. 2020

Berlín 17. června (ČTK) – Německá firma CureVac, která vyvíjí vakcínu proti koronaviru, dostala jako druhá v Německu povolení k zahájení testů na lidech. Potvrdil to dnes podle agentury Reuters Institut Paula Ehrlicha (PEI), který v Německu působí jako regulátor v oblasti očkovacích látek.

Agentura Reuters už v úterý napsala, že PEI dnes testování německé experimentální vakcíny na lidech povolí. Firma nyní uvedla, že první výsledky z těchto testů očekává na podzim a že už v září by mohla začít s druhou fází testování.

V Německu dosud povolení k podobným testům obdržela jen firma BioNTech, a to v dubnu. Na celém světě se nyní na lidech testuje zhruba tucet možných očkovacích látek proti koronaviru.

Na společnost CureVac byla pozornost upřena už v pondělí, kdy německá vláda oznámila, že do ní vloží 300 milionů eur (osm miliard Kč), a získá v ní tak 23procentní podíl.

Podle starších zpráv lákal firmu americký prezident Donald Trump, aby se přesunula do Spojených států, nebo aby jim lék exkluzivně poskytla.

zdp jd