Nemocnice v Brně bude kontrolovat podezřelé na koronavirus doma

Autor: Redakce | Zpravodaj | 5. 3. 2020

Brno 5. března (ČTK) – Vyčleněné týmy Fakultní nemocnice Brno budou od pátku navštěvovat v domácím prostředí pacienty, u nichž se objeví podezření na nákazu koronavirem. Služba bude dostupná od 7:00 do 19:00 po celém kraji ve spolupráci se záchrannou službou, řekl dnes novinářům zdravotnický náměstek nemocnice Ondřej Ludka. Od pondělí chce nemocnice dělat testy na koronavirus v Brně, nyní odběry posílá do Ostravy.

V ČR je osm potvrzených případů nákazy koronavirem, nakažení jsou v nemocnicích v Praze a Ústí nad Labem. V Jihomoravském kraji hygienici vyloučili nákazu u 14 lidí, u dvou na výsledky čekají. V dalších více než 200 případech poskytli lidem konzultace.

Nemocniční tým bude spolupracovat se záchranáři i krajskou hygienickou stanicí. Na základě vyhodnocení hygienické stanice tým k lidem vyjede. Podezření na nákazu vznikne u lidí, kteří budou mít příznaky jako horečku nad 38 stupňů, kašel a dušnost, vrátí se ze zasažených oblastí, například z Itálie, nebo přijdou do kontaktu s nakaženým člověkem.

K pacientům s podezřením na onemocnění vyjede tým, který bude používat speciální ochranné obleky. Náměstek Ludka upozornil na to, že by se lidé neměli bát, pokud uvidí v okolí pracovníka v ochranném obleku. “Nechceme, aby vznikala panika, aby to lidé vnímali jako science-fiction,” řekl Ludka. Zatím podle něj nelze říct, kolikrát bude tým vyjíždět ani kolik pracovníků se do něj přihlásí. Nemocnice chce službu zajišťovat v pracovní době. Cílem je zmírnit to, aby do nemocnice chodili pacienti s podezřením na nákazu koronavirem, protože v nemocnici mohou přijít do styku s jinými pacienty, kteří mají například slabší imunitu nebo před operací, a tudíž by pro ně případná nákaza mohla být i smrtelná.

Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je zhruba 100.000 nakažených a několik tisíc lidí už zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v desítkách zemí. V Evropě je zatím nejvíce zasažená Itálie.

Lenka Horáková dr