Nemocnice v České Lípě pořídí druhou laparoskopickou věž

Autor: Redakce | Zpravodaj | 10. 6. 2018

Česká Lípa 11. června (ČTK) – Díky mimořádné investiční podpoře z Libereckého kraje pořídí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa druhou laparoskopickou věž. Zájem o tento druh operací stoupá a vybavení už potřebám nestačí, řekl dnes ČTK generální ředitel nemocnice Pavel Marek. Liberecký kraj rozdělil z přebytku loňského hospodaření 44 milionů korun na investice v páteřních nemocnicích v České Lípě, Liberci, Jablonci nad Nisou a Jilemnici.

Českolipská nemocnice získala z programu devět milionů korun, z toho zhruba čtyři miliony korun bude stát nová laparoskopická věž. “Po stabilizaci našeho chirurgického týmu jdou laparoskopické operace raketově vzhůru a je to jednoznačně potřeba, protože není možné abychom mezi sály převáželi jednu starou laparoskopickou věž. Chirurgickému týmu tak vytvoříme podmínky, aby pracoval se špičkovou technikou,” řekl Marek. Peníze použije podle něj nemocnice také třeba na dovybavení rentgenu.

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Do modernizace, rozvoje a nového vybavení investuje letos desítky milionů korun. Z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala 157 milionů korun na nové přístrojové vybavení. Největší investicí bude magnetická rezonance, která zatím nemocnici chybí. Liberecký kraj, který je zřizovatelem, každý rok nemocnici na investice přispívá 30 miliony korun. “Tyto peníze použijeme na spolufinancování těchto projektů, na menší akce jako je pořízení laparoskopické věže by nám už nezbylo,” dodal Marek.

Liberecký kraj počítal s podporou investic v páteřních nemocnicích už při přípravě rozpočtu na letošní rok. Na přímé dotace vyčlenil původně 12 milionů korun, díky dobrým výsledkům loňského hospodaření postupně částku zvýšil až na 44 milionů. Ani to ale nestačí. “Požadavků přišlo za 100 až 120 milionů korun, nemohli jsme tak uspokojit všechny,” poznamenal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Nejvíc peněz – 25 milionů korun poputuje do liberecké nemocnice, která chce pořídit novou angiografickou linku a terapeutický rentgen. Jablonecká nemocnice získá 7,6 milionu a jilemnická 2,4 milionu korun.

ivc hj