Nezasahujte do jednání s pojišťovnami, píšou lékaři ministerstvu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 5. 2018

Praha 21. května (ČTK) – Nezasahujte do jednání segmentů zdravotní péče s pojišťovnami o úhradách na příští rok, jak jste deklarovali, píše Koalice soukromých lékařů v otevřeném dopise premiéru Andreji Babišovi (ANO) a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). Soukromí lékaři také kritizují slib růstu platů sester v nemocnicích a úvahy o výsluhách. Žádají schůzku, ministr jejich nabídku přijal. Ministerstvo podle mluvčí Gabriely Štěpanyové do jednání o úhradách vstoupí pouze v případě, že se pojišťovny s jednotlivými poskytovateli zdravotní péče nedohodnou.

Koalice podle dopisu podporuje dřívější rozhodnutí ministra Vojtěcha nechat pojišťovny a zástupce jednotlivých částí péče, aby se na rozdělení úhrad dohodly. V minulosti bylo takzvané dohodovací řízení často kritizované jako formalita, dohoda uzavřena nebyla a úhrady pak stanovilo ministerstvo vyhláškou.

“Úhradová vyhláška roky poškozovala hlavně pacienty na jejich ústavních právech ve smyslu svobodné volby lékaře, volby léčebného postupu a místa léčby,” uvedli soukromí lékaři. Vyhláška podle nich v posledních letech zvýhodňovala nemocnice. Bývalý ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) to hájil tím, že na rozdíl od lékařů v ordinacích drží pohotovost a fungují nonstop.

Soukromí lékaři kritizují to, že premiér po jednání se zdravotnickými odbory slíbil v příštím roce růst mezd zdravotních sester v nemocnicích o deset procent a spolu s ministrem pro ně zvažuje zavedení výsluh za odpracované roky podobně, jako mají například policisté nebo vojáci.

V dohodovacím řízení pojišťovny počítají s růstem úhrad pro všechny segmenty o pět procent. “Nyní s obavami sledujeme, jak se lůžkový sektor prostřednictvím i odborářů snaží vymoci větší navýšení. Jsme přesvědčeni, že všechna zdravotnická zařízení, bez ohledu na jejich typ a formu vlastnictví, mají hledat finanční prostředky pro oprávněné požadavky na růst platů svých zaměstnanců ve svých rozpočtech,” píše se v dopise soukromých lékařů.

“Ministerstvo zdravotnictví má maximální zájem na spravedlivých úhradách napříč segmenty a odmítá upřednostňování jakýkoliv poskytovatelů před druhými,” uvedla mluvčí ministerstva. Připomněla, že ministr deklaroval, že nebude možné jako dřív vyjednat si separátně lepší podmínky.

Koalice soukromých lékařů sdružuje praktické lékaře včetně dětských, ambulantní specialisty a stomatology. Praktických lékařů pro dospělé je zhruba 6900, dětských asi 4800. Ambulantních specialistů je 12.800. Zubařů je přibližně 10.000.

van snm