Nová magnetická rezonance v Liberci rozšíří možnosti vyšetření

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 5. 2018

Liberec 10. května (ČTK) – Krajská nemocnice v Liberci uvedla do provozu druhou magnetickou rezonanci. Přístroj umožní provádět vyšetření, které na staré magnetické rezonanci nebylo možné dělat. Novinářům to dnes řekl přednosta Centra zobrazovacích metod Ladislav Endrych. Pořízení nové magnetické rezonance včetně stavebních úprav stálo bezmála 55 milionů korun.

Nemocnice dosud měla k dispozici jedinou magnetickou rezonanci z roku 2009. “Neumožňovala třeba funkční vyšetření mozků, nešla dělat spektroskopie, to znamená vyšetření spektra látek, které obsahují jednotlivé tkáně,” uvedl přednosta. Podle něj na ní nemohli lékaři dělat ani vyšetření prostaty či takzvanou traktografii, což je vyšetření nervových drah. Velmi omezeně podle něj mohli provádět i vyšetření břicha nebo srdce. “To vše na nové magnetické rezonanci jsme schopni bez problémů vyšetřovat,” uvedl Endrych.

Pacientům by měla přinést také kratší čekací lhůty na vyšetření, která je nyní až 12 týdnů. “Není to ale tak, že když máme druhou, tak vyšetříme dvojnásobek pacientů,” uvedl Endrych. Podle něj je to dané právě rozšířením spektra vyšetření. Ta, jež se nedělala, patří časově k nejnáročnějším a je na ně potřeba až hodinu a čtvrt. Endrych odhaduje, že počet vyšetřených pacientů se tak může zvýšit o polovinu. Nyní na magnetické rezonanci v Liberci provedou asi 8000 vyšetření za rok. Na novém přístroji bude navíc možné vyšetřit i obézní pacienty vážící přes 140 kilogramů, což starší přístroj neumožňoval.

Nemocnice plánuje i výměnu starší magnetické rezonance, podle jejího ředitele Richarda Lukáše zvažuje pořízení přístroje se silou pole tři Tesla. Obě stávající magnetické rezonance v Liberci mají 1,5 Tesla. “Chtěli bychom napříště, až budeme vyměňovat, tříteslový, protože dovolí ještě preciznější vyšetřování,” řekl dnes novinářům Lukáš. Podle přednosty přesnější výsledky mohou lékaři získat například u neurologických vyšetření.

Novou magnetickou rezonanci si nemocnice pořídila díky evropské dotaci. Loni získala 157 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na pořízení nových přístrojů. Největší investicí je právě magnetická rezonance, která stála téměř 35 milionů korun. Kvůli rozměrnému přístroji musela nemocnice k pavilonu interních oborů nechat postavit přístavbu za zhruba 20 milionů. Přístavba neslouží ale jen pro vyšetření na magnetické rezonanci. Patro nad ní využila nemocnice pro rozšíření rehabilitace, její stávající prostory už potřebám největší nemocnice v Libereckém kraji nestačily.

knt ktp