Nový experimentální model melanomu vyvinutý v Brně zjednoduší testování léků

Autor: redakce | Aktuality | 3. 5. 2024

Metastatický melanom, tedy melanom, který se šíří do celého těla, je jedním z nejagresivnějších typů rakoviny kůže a jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Přestože se v poslední době účinnost jeho léčby zvyšuje, jeho smrtelnost je stále vysoká. Tento typ melanomu je známý vysokou odolností proti běžným léčebným metodám, jako je chemoterapie, radioterapie nebo chirurgické odstranění nádoru.

“Podezřelá z nádorového bujení jsou znaménka, která rostou, mění barvu nebo krvácejí. Nedávné studie dokonce ukázaly, že šíření nádorových buněk z primárního místa nádoru do vzdálenějších částí těla může nastat dříve, než je samotný primární nádor diagnostikován,” upozornila Hana Jedličková, přednostka I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Vědci nyní vyvinuli experimentální model lidského melanomu, který metastázuje do lymfatických uzlin a plic. “Námi vytvořený model rakoviny kůže spontánně metastázuje do vzdálených orgánů. Umožní tak zobrazení a přesnou analýzu formování metastáz, a to včetně studia cirkulujících nádorových buněk. Poskytne tak cenné informace o průběhu onemocnění, zejména o citlivosti nádorových buněk na testované léky,” uvedl vedoucí výzkumného týmu Karel Souček.

Vědci zatím kompletně neprozkoumali, jaké mechanismy řídí uvolňování buněk z primárního nádoru nebo metastáz do krevního řečiště, či jaké mechanismy řídí jejich usazení ve vzdálených orgánech. Nový model ale umožňuje přesně sledování vývoje kožního melanomu.

“Vyvinuli jsme model lidského melanomu, který simuluje průběh nemoci, což umožňuje studium dynamiky metastáz a identifikaci účinných terapeutických strategií. Navíc jsme zavedli novou metodu analýzy cirkulujících nádorových buněk melanomu,” dodal Souček. Model mohou využít studie zaměřené na účinnost léčiv kožní rakoviny.