Nový telemedicínský projekt má pomoci s léčbou vysokého tlaku

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 9. 2019

Ostrava 3. září (ČTK) – V Moravskoslezském kraji začíná telemedicínský projekt, který má pomoci lidem se srdečně-cévními potížemi. Každodenní a pravidelné měření krevního tlaku, srdečního tepu či pohybové aktivity přístroji a následný přenos takto získaných dat k lékaři má výrazně zkrátit dobu pro stanovení nejlepší možné léčby daného pacienta. Novinářům to dnes řekli zástupci institucí, které na projektu spolupracují.

Cílem projektu je zkvalitnit možnosti léčby vysokého krevního tlaku a u pacientů s touto diagnózou tak snížit riziko infarktu či cévní mozkové příhody. Do dvouletého projektu zdravotní pojišťovny RBP (dříve Revírní bratrská pokladna) založeného na přenosu zdravotních informací od pacienta k lékaři už jsou zapojeni první pacienti. Aktuálně pojišťovna eviduje zhruba 500 zájemců o účast v projektu a spolupracuje asi se třemi desítkami lékařů, mezi nimiž jsou praktici, internisté a kardiologové.

“Předpokládáme, že tento projekt bude probíhat v letech 2019 a 2020. Naší ambicí je zapojit do toho až 2000 pacientů,” řekl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša. Na projekt pojišťovna vyčlenila 5,5 až šest milionů korun.

Pacienti zapojení do projektu získají domů bezplatně přístroje, které budou přenášet potřebné fyziologické údaje přímo k jejich ošetřujícímu lékaři. “Telemedicína umožňuje kontinuální sledování pacienta. A umožňuje daleko rychlejší nasazení a úpravu dávek léků tak, aby došlo k optimalizaci tlaku,” vysvětlil výhody pravidelného monitoringu jeden ze zapojených lékařů, kardiolog Jaroslav Januška.

Pojišťovna na projektu spolupracuje s Moravskoslezským krajem a Národním dohledovým centrem, které se zaměřuje právě na telemedicínskou péči. “Chceme navýšit roli telemedicíny v našem kraji. Má to dva základní důvody. Ten první je ten, že chceme navýšit kvalitu poskytované zdravotní péče, tedy umožnit dohled nad chronickými pacienty, aby byli skutečně jejich lékaři včas varování v případě nějakých excesů. V České republice se také potýkáme s nedostatkem lékařů a právě telemedicína je do jisté míry odpovědí na ten problém,” uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).