O unijní průzkum ke střídání času je velký zájem

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 8. 2018

Brusel 4. srpna (ČTK) – O veřejnou konzultaci, kterou na počátku července zahájila Evropská komise s cílem zjistit, jaký mají občané Evropské unie názor na každoroční pravidelný přechod na letní čas, je velký zájem. V polovině doby trvání průzkumu se už zapojil více než milion lidí, informovala v pátek agentura DPA.

Debata, do které se až do 16. srpna mohou vedle států či organizací prostřednictvím dotazníku zapojit i unijní občané, je jedním z kroků, které mohou vést k zavedení jednotného celoročního času v EU.

“V polovině období už máme zaregistrován více než milion odpovědí,” řekl mluvčí Evropské komise. Jen v prvních třech dnech od spuštění veřejné konzultace se podle něj zapojilo přes 500.000 unijních občanů.

Letos v únoru Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla ukončení této praxe, která má řadu odpůrců. Postup europarlamentu byl reakcí na občanské iniciativy a petice, které se řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

V jakém poměru se zastánci a odpůrci letního času do konzultace zapojili, Evropská komise před skončením průzkumu sdělit nechtěla. Podle agentury DPA se nicméně v unijních kruzích očekává, že se většina účastníků průzkumu vysloví pro zrušení každoročního přecházení na letní čas.

jrm lcm