O zrušení karenční doby bude tripartita jednat 9. května

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 3. 2018

Praha 21. března (ČTK) – O zrušení takzvané karenční doby, tedy prvních tří dnů nemoci, kdy pacienti nedostávají nemocenskou, by měla projednat tripartita na svém příštím zasedání 9. května. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odbory budou prosazovat, aby se v prvních dnech nemoci nemocenská nesnižovala pod 60 procent průměrného denního výdělku, jak to nyní platí pro nemocenskou od čtvrtého dne nemoci.

Středula přivítal dnešní souhlas vlády s návrhem ČSSD, aby bylo opatření z dob vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) zrušeno. Připouští i variantu, že by zaměstnavatelé platili první až 11. den nemoci. O ní chce se sociálními demokraty v rámci koaličních jednání hovořit premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). “Důležité je za jakých podmínek. Myslíme si, že by měla zůstat podmínka výplaty 60 procent. To znamená, aby ten posun byl tak, jak je to nyní do čtvrtého dne,” uvedl. Návrh ANO podle Středuly ještě neexistuje, bude tedy záležet na jeho parametrech.

Náklady zaměstnavatelů nechtěl Středula komentovat. “Zaměstnavatelé už dostali poměrně velkou podporu v době, kdy se zavedla karenční doba, ta se nemění. Souhrnně se tehdy snižoval objem prostředků, které zaměstnavatelé odvádějí, asi o 20 miliard. Nikdo nenavrhuje, aby se to měnilo, tedy zůstane tento bonus,” uvedl.

Babiš dnes ráno řekl, že ANO při vládních vyjednáváních navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od prvního do 11. dne nemoci. Nyní zaměstnavatelé proplácejí čtvrtý až 14. den. Náklady firem by vzhledem ke stejnému počtu proplácených dnů zůstaly stejné, ale lidé by od firem dostali peníze i za první dny stonání. Nyní za první tři dny nemoci nedostávají nic. Po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny.

Návrh ČSSD počítá s tím, že by zaměstnanci dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu. V souvislosti s tím, že náklady by nesl zaměstnavatel, navrhuje ČSSD zároveň snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu. Vládní legislativci v té souvislosti uváděli, že by státní rozpočet přišel až o tři miliardy korun ročně.

rem rot