Od července by měly na seznam zakázaných přibýt další psychoaktivní látky

Autor: redakce | Aktualita, Doporučené články | 11. 6. 2024

První tři psychoaktivní látky vláda zakázala poté, co se objevily případy dětí, které byly hospitalizované po požití cukrovinek s jejich obsahem. “Prodejci výrobků s obsahem těchto látek již dopředu avizovali, že hodlají uvést na trh podobné psychoaktivní látky, které ještě na seznamu zařazeny nejsou,” píše se v návrhu. Zákaz by tak měl nově platit u látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a estery nebo ethery z nich odvozené.

“Tím dojde k pokrytí poměrně velkého počtu nových látek s psychoaktivními účinky na lidský organismus,” píše se dále v návrhu. Nové kanabinoidy prodejci podle MZd nabízejí také v podobě acetátů, které se užívají formou vapováním. Při inhalaci těchto tekutých přípravků při vyšších teplotách, mohou vznikat takzvané keteny, které jsou zdraví nebezpečné.

Od 6. března jsou v ČR zakázané látky HHC, HHC-O a THCP, trestné je jejich držení i prodej, při velkém množství hrozí až osmileté vězení. Nařízení schválila i Evropská komise (EK), které bude muset být oznámen i nový předpis. Někteří odborníci před zákazem varovali, že se objeví nové podobné chemické sloučeniny. Zatímco první tři látky jsou na seznamu dočasně do roku 2025, u nových navrhuje MZd jejich trvalý zákaz.

Od příštího roku by měla začít platit novela zavádějící novou kategorii látek s regulovaných prodejem. Neměly by být dostupné mladším 18 let nebo na e-shopech.