Odbornice: Imunoterapie výrazně prodloužila délku života pacientů

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 9. 2018

Praha 1. října (ČTK) – Imunoterapie, za níž byla letos udělena Nobelova cena za lékařství, je převratná. Výrazně prodloužila délku přežití a zlepšila kvalitu života pacientů. ČTK to dnes řekla onkoložka Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Cenu za fyziologii a lékařství získali Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó každý za svou formu aktivace imunitního systému proti rakovině.

“Myslím si, že si to imunoterapie určitě zaslouží, protože je to obrovský převrat v léčebných výsledcích a přežití u onkologických pacientů,” řekla Prausová. “Když se to hodně zjednoduší, tak se v podstatě nastartuje imunita, která je přirozená každému lidskému organismu, proti nádorové chorobě. Tělo pak proti ní bojuje vlastními silami, ale podnícené silami podaného medikamentu,” uvedla. Díky imunoterapii jsou rakovinné buňky znovu zranitelné.

Předchozí pokusy o podporu imunity neměly podle Prausové dobré výsledky. Navíc měly řadu nepříjemných vedlejších účinků. Změnu přinesla až imunoterapie v současné podobě. “U řady diagnóz je tato léčba u nás dostupná a bude dál se rozšiřovat pro další diagnózy,” dodala Prausová.

V Česku žije asi půl milionu lidí, kteří se s rakovinou léčili nebo žijí se zhoubným nádorem. Počty nových případů rakoviny rostou, klesá ale počet těch, kteří v důsledku nemoci zemřou. Z některých typů rakoviny se tak díky lepší léčbě stávají v podstatě chronická onemocnění, se kterými pacienti žijí i desítky let.

Výdaje zdravotního pojištění na léčbu rakoviny byly v roce 2016 druhé nejvyšší po nemocích srdce. Imunoterapie patří mezi drahou onkologickou léčbu, která stojí i statisíce či miliony korun ročně.

Americký vědec Allison zkoumal bílkovinu, která funguje jako brzda regulující funkci imunitního systému. “Odhalil potenciál uvolnění této brzdy a vypuštění našich imunitních buněk s cílem napadání nádorů. Tento koncept pak rozvinul v nový přístup k léčbě pacientů,” napsala Nobelova nadace.

Druhý z laureátů, Japonec Hondžó, podle Nobelovy nadace “objevil jinou bílkovinu na povrchu imunitních buněk a zjistil, že také funguje jako brzda, ale s odlišným mechanismem”. “Léčba založená na jeho objevu se ukázala být velmi efektivní v boji proti rakovině,” dodala nadace. Jako velmi efektivní se navíc ukázala kombinace jejich objevů a inspirovali další pokusy kombinovat různé strategie imunoterapie.

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude oznámena cena za fyziku, chemii a za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii. Cena za literaturu letos ohlášena nebude.

van jw