Odborníci: V roce 2025 bude polovina obyvatel EU trpět alergií

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 9. 2018

Praha 5. září (ČTK) – V roce 2025 bude podle odborníků trpět alergií či astmatem polovina obyvatel Evropské unie. V Česku je to už v současné době zhruba třetina, přesná data ale chybí. Informace dnes zazněly na semináři ve Sněmovně. Přestože se daří snižovat ceny běžných léků, čím dál více pacientů potřebuje dražší léčbu. Pojišťovny proto očekávají, že náklady pro veřejné zdravotní pojištění porostou.

Podle farmakoekonoma Tomáše Doležala, který vycházel z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), se v současné době vydává tolik balení léků na alergie, že podle doporučeného dávkování by je mělo denně užívat asi 1,1 milionu lidí.

Prozatím se podle předsedkyně lékařské komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR Kateřiny Podrazilové náklady na léky i počty balení drží už tři roky na stejné úrovni. Situaci ale označila za “klid před bouří”. “Léčení pacienti se přesouvají z léčby levnější k novějším způsobům terapie. Zatím je bilance vyrovnaná, ale dříve či později musí dojít k nárůstu nákladů,” uvedla. Úspory vzniklé snižováním cen léků podle ní spolknou nové, drahé léky. U svazových pojišťoven tvoří léčba respiračních onemocnění asi sedm procent nákladů na terapii.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, která není součástí svazu a jejímiž klienty jsou asi tři pětiny obyvatel, vydala na péči lékařů o alergiky v roce 2011 asi 452 milionů korun, o šest let později to byla částka téměř 579 milionů korun za stejný počet léčených. Naopak klesla částka vydaná na léky. V roce 2011 stály asi 352 milionů korun, loni 195 milionů. Část léků si pacienti hradí sami.

Alergie či astma pacienty nutí užívat pravidelně, mnohdy i celoživotně, léky. Příznaky jim také omezují běžné aktivity, jako je pobyt venku nebo spánek. Nejčastějšími alergeny jsou pyly trav (35 procent), roztoči (27 procent) a pyl břízy (23 procent). Roztoči jsou hmyz žijící v bytovém prachu, ale i na oblečení nebo ve vlasech lidí.

Možností, jak zabránit rozvoji alergie v astma či omezit užívání léků, je podle odborníků takzvaná alergenová imunoterapie. Pacientům je po několik měsíců až let podáváno malé množství alergenu, které vede k navození jeho tolerance a poklesu alergické reakce. “V posledních letech máme důkazy a studie, že tento postupný léčebný proces funguje,” vysvětlila Krčmová. Studie podle ní prokázaly, že po jednom roce užívání se příznaky snižují a pacienti mohou užívat méně léků, čímž v dlouhodobém pohledu ušetří i veřejné zdravotní pojištění. Podle Doležala ale není léčba stejně dostupná ve všech regionech.

van rot