Odborníky testované konopné oleje obsahovaly THC, ač neměly

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 11. 2018

Praha 21. listopadu (ČTK) – Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) testovali 35 vzorků konopných olejů, které se vyrábějí z technického konopí. Asi 80 procent z nich obsahovalo psychotropní látku THC, většinou ji ale neuváděly na obalu. Podle Pavla Kubů z Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy (ICCI) to někdy mohlo být úmyslné, protože legislativa ohledně konopných produktů je nejednoznačná.

Podle odborníků může být neuvedený obsah THC v oleji pro jejich uživatele rizikový. “I jeho relativně nízká množství tak mohou u citlivějších jedinců způsobit změny ve vnímání, které mohou ohrozit jejich schopnost řízení a rozhodování, obzvláště pokud si možnosti ovlivnění své psychiky nejsou vědomi,” uvedl Kubů. Problémy můžou nastat například při dopravní kontrole policie nebo jiných namátkových kontrolách, které absolvují některé profese.

Z pětatřiceti kontrolovaných vzorků byl obsah THC rizikový u devíti. Účinnou látkou v olejích je kanabidiol (CBD), také jeho obsah chemici testovali. “CBD je velmi drahou komponentou. Pokud je jí méně, než je uvedeno na obalu, může jít o způsob šizení,” dodal Kubů. Tři vzorky podle něj neměly žádný deklarovaný obsah, dva měly vyšší než ukázaly testy. Výsledky konkrétních výrobků budou dostupné na webu PFC International nebo přes pacientskou organizaci Kopac.

“Zajímala nás kvalita použitých olejů a případný obsah polycyklických aromatických uhlovodíků, u kterých byly pro ochranu zdraví konzumentů legislativně stanoveny maximální limity. Ty se mohou kumulovat v různých důvodů, nejčastěji při nesprávném postupu sušení v důsledku kontaminace spalinami,” uvedla Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT. Tyto látky jsou často karcinogenní podobně jako v tabákovém kouři.

Z hlediska zákona jsou konopné oleje potravinovými doplňky, jejich používání tedy není možné označit na léčbu. Podle Kubů se používají k úlevě od chronické bolesti nebo nevolnosti při léčbě rakoviny chemoterapií, zmírňují různé typy zánětů nebo pomáhají při roztroušené skleróze.

Pohledy legislativy na konopné produkty jsou podle ICCI protichůdné. “Přísný pohled je takový, že je-li v produktu detekováno THC, musí být prodáván pouze jako léčivo,” řekl Kubů s tím, že regulatorní prostředí se stále vyvíjí. Ani mezinárodní zdravotní organizace podle něj zatím nestanovily maximální povolený obsah THC. Je to proto, že dosud nebyla stanovená dávka smrtelná, od které se tato hodnota odvíjí, dodal.

Problematikou léčebného konopí se bude zabývat i vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby předložil příslušný návrh.

V Česku mohou konopí předepsat pouze lékaři 13 odborností, například z oboru onkologie, neurologie, revmatologie, ortopedie, lékaři se specializací na léčbu bolesti nebo paliativní medicínu. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se konopím léčí průměrně 45 pacientů při průměrné spotřebě pod 10 gramů konopí měsíčně.

“Údaje ze září 2018 ukazují, že v současnosti je na území ČR 58 lékařů oprávněných předepisovat konopí pro léčebné použití pacientům. V porovnání s předchozími lety je zřejmé, že zájem lékařů roste, což dokládá zdvojnásobení počtu zaregistrovaných lékařů v roce 2018. Počet aktivně předepisujících lékařů ale přibývá pomalu,” uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

van jw