Odpuštění odvodů malým lékárnám vláda schválila

Autor: karelattl | Zpravodaj | 27. 7. 2020

Praha 27. července (ČTK) – Návrh skupiny poslanců koaliční ČSSD na odpuštění sociálních odvodů za letošní červen až srpen i pro lékárny s nejvýše 15 zaměstnanci vláda na dnešním zasedání schválila, ačkoli v návrhu stanoviska bylo neutrální stanovisko. Na twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Odpuštění odvodů za tři měsíce by mělo malým lékárnám pomoci překonat dopady epidemie nového koronaviru. Stát by podle odhadu předkladatelů přišel nejvýše o 15 milionů korun. Návrh nyní posoudí zákonodárci.

Nyní jsou lékárny stejně jako další poskytovatelé zdravotních služeb z podpory prostřednictvím prominutí části letošních sociálních odvodů vyňaty. Poskytovatelé péče mají dostat náhrady za výpadky příjmů podle jiného zákona. Předkladatelé ale poukázali na to, že v případě lékáren bude kompenzace nízká. Budou mít o čtyři koruny víc na každém vydaném léku na recept.

Stejnou úlevu malým lékárnám na odvodech prosadil už dřív ve Sněmovně lidovecký poslanec Vít Kaňkovský v zákonu o náhradách poskytovatelům zdravotní péče. Senát ustanovení z předlohy vyňal a vložil je přímo do zákona o prominutí pojistného. Úleva se podle senátního návrhu měla týkat lékáren do 25 zaměstnanců. Při opětovném sněmovním projednávání ale poslanci schválili oba zákony ve znění bez odpuštění odvodů menším lékárnám.

Pokud by byla sociálnědemokratická novela přijata, lékárny by měly nárok na úlevu za stejných podmínek, které platí pro firmy do 50 zaměstnanců. Prominutí pojistného by se vztahovalo na lékárny, které mimo jiné nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem nesnížily mzdy o více než deset procent.

Vládní stanovisko poukazovalo na nesystémovost navrženého řešení. Prominutí pojistného pouze pro lékárny s nejvýše 15 zaměstnanci, a ne i pro ostatní poskytovatele zdravotních služeb ve srovnatelné situaci by podle legislativců mohlo vyvolat pochybnosti z hlediska rovného přístupu k veřejné podpoře.

Předkladatelé chtějí, aby Sněmovna novelu schválila zrychleně už v úvodním kole. Není ale jasné, kdy se poslanci k jejímu projednávání dostanou. Nejdříve by to mohlo být patrně v září.

opm cap snm